Други

Пещерецът Георги Тахов оглави земеделското министерство

  22.04.2024 13:56             
Пещерецът  Георги Тахов оглави земеделското министерство

Пещерецът Георги Тахов поема поста на служебен министър на земеделието и храните, след като служебният премиер Димитър Главчев поиска Кирил Вътев да бъде освободен от длъжността си. Днес президентът Румен Радев издаде указ за промени в състава на служебното правителство по предложенията на служебния министър-председател. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията държавният глава назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните.

Към момента Георги Тахов е изпълнителен директор на ДФ "Земеделие". Той поема поста през лятото на 2022 г. Георги Тахов е роденв Пещера  през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик. Той доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов, „Право“ от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР.

Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите. В системата на данъчна администрация е от 1996 година. Започва в данъчна служба - Пазарджик, направление "Косвени данъци". Бил е последователно началник на сектор "Ревизии" и на сектор "Ревизии и проверки". През 2006 година е избран за директор на Териториалната дирекция на НАП в Пазарджик. По-рано е бил зам.-директор на на данъчните в София. От 2009 г., след обособяване на новата структура на НАП, Георги Тахов е земестник-директор на Териториална дирекция - Пловдив, в чийто обхват са 6 офиса в Южна България - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали. Тахов става и директор на териториалната дирекция на НАП в Пловдив - той заема поста от април 2013 до април на 2015 г., когато е освободен. Владее немски и английски език.

(Зн)


Свързани