Регионът

135 местни деца и младежи вече работят по проект „Бъдеще за децата в община Ракитово“

  22.04.2024 15:05             
135 местни деца и младежи вече работят по проект „Бъдеще за децата в община Ракитово“

В края на миналата седмица ръководството на проект „Бъдеще за децата в община Ракитово“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз, обобщи заложените идеи, постигнатите цели и методите на работа, чрез които успешно се реализират задачите, заложени в него. Само за шест месеца по него работят 135 деца от общината, заедно с екипа.

Проектът е насочен към работа с деца и младежи от 0 до 20-годишна възраст, с които работят психолог, педагог, логопед, социален работник, рехабилитатор, медицински сестри и медиатори.

„Работата се извършва както в специализиран кабинет, така и на терен, а децата и техните родителите могат да разчитат на компетентни и отговорни дейности, които ще подпомогнат развитието им в училищна, социална и емоционална среда за период от две години.“, сподели ръководителят на проекта Виляна Колчева.

Дейността на проекта включва здравна профилактика, превенция на болестите при децата и информираност за съществуващи услуги в подкрепа на децата, отговорно родителство, а целевата група са деца в нужда и техните семейства.

По проект „Бъдеще за децата в община Ракитово“ децата и младежите имат възможност за комплексна подкрепа – от полагане на грижи за малки деца до консултиране относно възможностите за подобряване на тяхното образование, квалификация, шансове за заетост и т.н.

Проектът работи в следните направления:

1. Здравна профилактика и превенция, информираност за здравното обслужване.

2. Програми за превенция в най-уязвимите и маргинализирани общности.

3. Мерки за повишаване на здравната култура по отношение превенция на болестите при децата.

4. Услуги за ранно детско развитие - формиране на родителски умения; семейно консултиране и подкрепа; ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието.

5. Предоставяне на патронажна грижа за деца от 0 до 3 години.

6. Предоставяне на превантивни и подкрепящи услуги в общността за деца и младежи до завършването на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

7. Интегрирани здравно-социални услуги за деца и младежи до завършването на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

8. Подкрепа за младежи до завършването на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, ползващи социални услуги за резидентна грижа, както и напускащи системата за закрила на детето.

9. Въвеждащи и надграждащи обучения, вкл. и супервизия.

За повече информация, свързана с участие в проекта, може да посетите община Ракитово, етаж II, каб. 203.

(Зн)


Свързани