Пазарджик

Съветниците не приеха спорни стимули за насърчаване на раждаемостта, Общината ще дотира детската млечна кухня

  25.04.2024 15:35             
Съветниците не приеха спорни стимули за насърчаване на раждаемостта, Общината ще дотира детската млечна кухня

ПАЗАРДЖИК. Преди минути съветниците отхвърлиха предложението на съветника Георги Коприщенов от „Новото време“ за приемане на Наредба за отпускане на финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на Община Пазарджик. Тя предвижда по точкова система на три транша между 600 и 4000 лева при раждане на дете след 1 юни 2024 г. (днес той коригира датата – наредбата да влезе в сила на 1 януари 2025 г.), но проектът срещна много критики – и заради сгрешената статистика, и заради критериите, по които се формират точките на кандидатите за финансиране. „За“ гласуваха 16 съветници, „Против“ – 14, а 19 се въздържаха.

Кметът Петър Куленски се възпротиви на предложението с аргумента, че спадът в раждаемостта в трите родилни отделения на Пазарджик (МБАЛ-Пазарджик, МБАЛ „Хигия“ и МБАЛ „Здраве“) от 2018-а до 2024 г. не е с 24%, а с 8% (в проекта цифрите са 1263 бебета през 2018 г. спрямо 960 бебета през 2023 г.). „Откъде ще дойдат парите? Няма как да дублираме дейността на държавата – ние трябва да се концентрираме върху подобряването на условията , в които живеят родителите и децата“, каза Куленски. И допълни, че администрацията вече работи по изготвянето на наредба, с която да се дотира храната в Детска млечна кухня, за да могат и тук родителите да плащат по 1,50 лева за първо, второ и трето, а не по 5-6 лева, както са се оплаквали млади майки по време на срещите му с гражданите.

Съветничката от ПП-ДБ д-р Елисавета Генчева заяви, че предложението е недостатъчно обосновано, има груби грешки в цифрите и има дискриминационни текстове. „Вие обвързвате раждането с допълнително материално стимулиране, а аз си мислех, че децата се раждат не с пари, а с любов. А и можете ли да формулирате определение за отговорно и безотговорно родителство – няма как ние да съдим и да определим това. Трябва да започнем с подобряването на условията на живот“, каза д-р Генчева.  Според съветничката от „БСП за България“ Лиляна Мърхова-Присадникова, проектонаредбата ще лиши въобще от средства самотните родители, а Трендафил Величков от „Нашия град“ заяви, че „текстът не струва, а намеренията са чудесни“. И предложи да се създаде работна група за решаване на демографския проблем в общината, който не от вчера е национален проблем. Тодор Попов от "Новото време" коментира, че всички гледат в една посока с добри намерения и трябва да се намери начин, по който да се помогне на младите семейства по линия на насърчаването на раждаемостта.

(Зн)


Свързани