Други

Няма регистриран случай на коклюш в нашата област

  26.04.2024 06:10             
Няма регистриран случай на коклюш в нашата област

В страната обаче се заговори за обявяване на национална епидемия

 

До редакционното приключване на работата по броя случай на коклюш в нашата област не беше регистриран. В страната обаче се заговори, че се обмисля обявяването на национална епидемия. Ето защо потърсихме експертите в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Пазарджик, за да разкрият повече подробности за болестта.

Коклюш (от френски: coqueluche), още пертусис или магарешка кашлица, е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са

малките деца и подрастващите
Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в домакинството/семейството от по-големи братя/сестри или от други възрастни членове.
За изолиране на причинителя Bordetella pertussis в началото на заболяването от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане сутрин на гладно). С по-висока чувствителност е изследването по метода PCR.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването,

но това може да стане и след 21 дни:
• Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица).
• В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.
• При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).
При юноши, възрастни и деца, които са частично

имунизирани,

заболяването преминава по-леко и с разлика в симптомите. При тези групи и при много малки бебета диагностицирането на болестта е по-трудно.
Най-честите усложнения, засягат дихателните пътища и централната нервна система. Възможно е развитието на пневмония, която в зависимост от своята тежест може да е причина и за летален изход. При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт.
Заболяването е опасно за кърмачета и деца в ранна детска възраст, неимунизирани срещу инфекцията.
След въвеждане на активната имунизация се наблюдава рязко спадане на заболяемостта, изменение в клиничното протичане и моделиране на епидемичния процес (наблюдават се по-леки форми на коклюш) и спад в леталитета.
Имунизации срещу заболяването се прилагат още от втория месец след раждането, които продължават като реимунизации през втората година, през годината, в която се навършват 6 години и през годината, в която се навършват 12 години.

(Зн)

 


Свързани