Регионът

Отборът на СУ "Св. Климент Охридски" спечели средношколското състезание "Химичен многознайко"

  26.04.2024 19:15             
Отборът на СУ \

Отборът на СУ "Св. Климент Охридски" с преподавател Илияна Пейковска спечели средношколското състезание "Химичен многознайко", организирано по идея на ръководството на "Биовет" АД в град Пещера. Домакин на събитието, което се състоя в ранния следобед, бе микробиологичната лаборатория на ПГХВТ “Атанас Ченгелев”. Още два отбора взеха участие в изпитанието, те бяха съставени от възпитаници на ПГХВТ "Атанас Ченгелев"  - Айнур Бедел, Вивиана Костадинова и Селен Сиракова, с ръководител Мария Павлова и ОУ "Любен Каравелов" - Любка Димова, Иван Еленков и Сашо Димитров, с преподавател Бойка Стамболиева. Състезателите са на възраст от осми до дванадесети клас. В първи кръг на надпреварата те отговаряха на забавни въпроси, свързани с качествата на химичните елементи и съединения, а самият кръг протече доста динамично под формата на викторина. В края на първия етап от състезанието трите отбора събраха по равен брой точки и това доведе до още по-голямото желание на всички да поведат в играта.

Вторият кръг не даде шанс това да се случи, но показа колко усърдно са се подготвяли учениците. Много от тях избързваха с даването на отговор още преди да са чули докрай въпроса от водещата. Организаторите от ПГХВТ “Атанас Ченгелев” бяха направили изключително интересно онагледяването на верните резултати, като ползваха монитор, на който след като бе даван отговор от участниците се изписваше и верният отговор, в повечето от случаите той се повтаряше с вече дадения от учениците. Вторият кръг също завърши наравно. Оспорваната битка продължи в трети кръг, когато всеки от отборите трябваше да свърже формула с наименование и снимка на 3 химични съединения. Най-добре се справи отборът на СУ”Св. Климент Охридски”, което му отреди и първото място. 

Останалите два отбора отново се изравниха като краен резултат и това наложи провеждането на четвърти кръг, наречен “Арбитраж”. Капитаните на ПГХВТ и ОУ”Любен Каравелов” трябваше да изслушат въпрос от член на журито, която постави помежду им малка стъклена топка. Право на отговор получи капитанът на ПГХВТ тъй като успя първа да вземе сферичката. Така второто място бе спечелено от ПГХВТ “Атанас Ченгелев”, а третата позиция остана за ОУ “Любен Каравелов”.

Играта бе журирана от  инж. Цветелина Ринкова-Петрова, инж. Анета Гакева и инж. Ангелина Щерева от “Биовет” АД .

След края на състезанието тя благодари на организаторите от ПГХВТ “Атанас Ченгелев” в лицето на зам.-директора Ренета Камберова, като заяви, че се чувства горда, че присъства на подобно състезание в собствената си гимназия. Тя отбеляза с радост, че учениците, които постъпват в паралелката по биотехнология нарастват, а това е резултат от добрата работа на целия педагогически екип, който вдига все по-високо летвата. Г-жа Щерева благодари и на преподавателите ангажирани с подготовката на отборите, които също са вложили много сили и енергия, за да обучат учениците си така, че да се представят достойно в едно толкова оспорвано състезание. Директорката на ПГВХТ Славия Златанова поздрави отборите - участници като им пожела да продължават да развиват своите способности в света на химията. “Това е една от науките, за които не си даваме сметка, че прилагаме ежедневно. Дори това, че мозъкът ни произвежда мисли и съждения - също е химия. Ще се радвам ако все повече ученици изберат нашата паралелка по “Биотехнология” за своята бъдеща реализация.” - каза г-жа Славия Златанова.

“Биовет” АД осигури и наградите за днешното състезание. Всеки от учениците в отбора първенец - Иван Иванов, Невена Мулетарова и Радост Калайджиева получи индивидуален ваучер на стойност от седемдесет лева, срещу който може да пазарува учебни пособия и материали в книжарниците на Пещера. Второто място донесе на ПГХВТ “Атанас Ченгелев” ваучери за 60 лв., а учениците на трета позиция си тръгнаха от състезателния терен с ваучери от петдесет лева. “Биовет” АД осигури и почерпка на всички участници и гости на събитието, която бе приготвена от паралелката по ресторантьорство в учебното заведение. 

(Зн)

 

Свързани