Четвъртък, 09 Май 2024
 
Пазарджик

Празник на балета в читалище “Виделина“ за 19-и път

  28.04.2024 07:59             
Празник на балета в читалище “Виделина“ за 19-и път

ПАЗАРДЖИК. Празник на балета събра в четвъртък вечерта в НЧ „Виделина-1862“ много зрители и аплодисменти. Събитието, което е с подкрепата на Община Пазарджик, се организира ежегодно от 2004 г. насам и е посветено на Международния ден на балетното изкуство – 29 април. На сцената на 19-то издание на Празника се изявиха 135 деца от различни възрасти в танцовите стилове класически балет, характерен, съвременен и забавен танц. Те са възпитаници на пазарджишките Балетна  школа „Ива“ при НЧ "Виделина -1862" с ръководител Ваня Вълкова, Балетна школа „Марина“ при НЧ „Христо Боте-1897“ с ръководител Тони Райкова, MyDanceExperience при ОДК-Пазарджик с ръководител Любомира Попова, както и Школа за класически и модерен балет при НЧ „Н. Й. Вапцаров“-Стамболийски с ръководител Мария Арабаджиева и Танцово студио "Милениум" при НЧ "Христо Смирненски" и НЧ "Захари Стоянов"- Пловдив с ръководител Цветомира Крумова.

В НЧ „Виделина-1862“ още през 1956 г. учителката по физкултура Силвия Михайлова създава танцова школа. През 1960 г. балетистът от Пловдивска опера Любен Хрисафов поставя основите на школа за класически балет с корепетитор Зоя Самарова.  След него школата поема Славчо Славчев, който успешно доразвива започнатото.  От 1973 г. до 1989 г. балетът е част от естрадно-сатиричния колектив при читалището. Тогава дейността му е свързана изцяло с другите два творчески колектива – сатира и оркестър. Естрадно-сатиричният състав, в който участва и балета , е лауреат на V и VI Републикански фестивали. След като дейността на сатиричния театър е преустановена, балетната школа продължава своите занятия до днес без прекъсване. От 2000 г. школата се нарича - Балетна школа „Ива“ с ръководител Ваня Вълкова, възпитаник на школата от 1974 г., завършила АМТИИ – бакалавър - балетен педагог и магистър хореограф-режисьор.  Ежегодно в нея се обучават над 30 деца от 4- до 18-годишна възраст. Те получават физическа подготовка и изучават основите на класическия танц по методиката на Академия „Ваганова“, след което се докосват до сценичния характерен и модерен танц.

През изминалите години балетна школа „Ива“ участва в много национални и международни конкурси, откъдето е удостоена с четири  Гранд при, много купи и медали за солови и дуетни изпълнения. Школата е участвала на танцови конкурси в Пловдив, София, Созопол, Бургас, Казанлък, Хасково, Димитровград, Перник и др. Също така участия в международни фестивали в Италия и Черна гора, а тази година отново предстои изява в Италия.

(Зн)


Свързани