Регионът

За фестивала “Пъстроцветна Пещера“ се събраха над 2000 души на площада

  27.04.2024 18:24             
За фестивала “Пъстроцветна Пещера“ се събраха над 2000 души на площада

ПЕЩЕРА. Над 2000 души се събраха в центъра на общинския град, за да видят празничната програма за Лазаровден в рамките на фестивала “Пъстроцветна Пещера”, който слага и началото на пролетните празненства на открито в чест на празника на града на 6 май - Гергьовден.

Фестивалът бе открит с изпълненията на танцов състав “Абракс” към НЧ”Развитие - 19873”, с художествен ръководител Митко Шопов. Впечатляващите танци получиха аплодисментите на публиката. Поздрав към присъстващите отправи кметът на града Йордан Младенов. Той заяви:"За мен е истинско удоволствие на този хубав празник да се съберем на този площад, радвам се, че стана традиция всички танцови състави, всички училища да бъдат на едно място в навечерието на най-тачения христянски празник Великден. Но това нямаше да бъде така ако го нямаше г-н Ангел Желязков и фирма “Биовет"АД, която е основен спонсор на  днешния празник. Г-н Желязков, благодаря ви, че винаги заставате до Община Пещера и ни подкрепяте във всякакви моменти. Мисля, че това се оценява и от нашите съграждани, както и че тази традиция ще продължи, защото нашата идея е Пещера да бъде по-красив, по-зелен и по-цветен град и всички ние заедно ще работим за това. Честит празник на имениците днес и на тези, които ще празнуват утре! Бъдете живи и здрави!”

Думата след него получи и изпълнителният директор на “Биовет” АД: “Впечатляващо е да видя този пълен площад днес, от малко по-високата сцена виждам колко сме много! Честит празник! От година на година този фестивал се превръща в една хубава традиция, която реализираме с Община Пещера и г-н Младенов. Всички ние жадуваме и очакваме събуждането на природата след зимата и дори едно малко цвете може да обърне настроението и да внесе много радост в душите и сърцата ни, пожелавам ви да имате много положителни моменти, които ви носят радост, пожелавам ви весели и светли празници!" - каза Ангел Желязков.

На сцената бе поканена и директорът на ЦПЛР ОДК - гр. Пещера, която връчи благодарствено писмо от името на целия колектив на г-н Желязков, във връзка с дарението от 10 000 лв., което послужи за закупуването на нови ризи за танцовите състави от Центъра. Средствата бяха събрани от даренията на пещерци за алманах “Осемте хилядолетия на Пещерския край”, които бяха пет хиляди лева, а фирмата, която финансира създаването на изданието добави още пет хиляди лева от своя бюджет. “От името на нашите деца и родители сърдечно ви благодарим за протегнатата ръка, “Биовет” доказа, че е обществено ангажирана фирма, която е правила жестове многократно към всички, които са потърсили съдействие и помощ. Поклон и още веднъж, благодаря!” - каза г-жа Руса Каврошилова.

Гардеробът на ЦПЛР ОДК се увеличи с 13 македонски, 8 шопски, 10 тракийски традиционни ризи. 12 са новите дрехи от беломорско-тракийската фолклорна област, ихтиманско- пазарджишките са 17, а украшенията за глава са 13 броя.

Минути по-късно малчуганите от Центъра зарадваха публиката с вълнуващите си изпълнения, а площадът се изпълни с вдигнати и държащи телефон ръце на баби, дядовци и родители.   

Водещите Златка Златанова и Димитър Насков обявиха, че средствата от подготвяната за печат трета част на алманаха ще бъдат предназначени за закупуване на необходима нова система за озвучаване в НЧ”Развитие - 1873”, както и сценични дрехи и обувки за танцовите състави. 

Магдалена Харизанова спечели първото място в третото издание на конкурса за “Най-добре зацветен двор" организиран от “Биовет”АД. В надпреварата се включиха над двадесет участника от Пещера, Радилово и Капитан Димитриево. Снимките им публикувахме в страницата на “Биовет”АД във Фейсбук, а всеки от читателите може да се убеди с очите си, колко много красота може да съществува дори и на площ от няколко метра, съобщиха организаторите.

Изискване на журито бе в двора да има множество видове растения и те да са аранжирани по подходящ начин.  Наградите на победителите връчи лично изпълнителният директор на предприятието Ангел Желязков, по време на церемонията, която се състоя в рамките на фестивала “Пъстроцветна Пещера”. Жури в състав - Лиляна Чиликова, Златка Златанова, Пепа Бърдукова и Милена Балтаджиева определи и носителите на наградите, като класира на второ място Величка Кръстева от Капитан Димитриево, а на трета позиция е Росица Георгиева от Пещера. Изборът на читателите е градината на Жана Рабаджийска, а поощрителните награди тази година отиват при екипа на ДГ Иглика, Сирма Мирчева, Димитър Насков и Илия Лечев. Всички те споделиха своята радост с публиката на фестивала, като подчертаха, че той е стимул да създават още повече красота в дворовете си. 

Първата носителка на наградата за "Най-добре зацветен двор" е Анастасия Млечкова, а миналата година наградата получи Иван Харизанов.

В концерта посветен на фестивала взеха участие малчуганите и по-големите момичета и момчета от „Перистера – джуниър“, танцов състав „Здравец“ при ЦПЛР – ОДК – гр. Пещера, с художествени ръководители Руса Каврошилова, Здравко Мандаджиев, Илиян Сандрев .

Фестивалът “Пъстроцветна Пещера” се провежда в навечерието на хубавия пролетен празник Цветница и събира на пл. “България”и фирми - производители на цветя, които имат възможност да представят и продават продукцията си на посетителите и гостите на града. Три фирми предлагаха своята продукция днес на площада, като Община Пещера им осигури безплатен достъп до търговските територии в центъра.

Нов елемент във фестивала бе конкурсът за дрехи и изделия от рециклируеми материали, който предизвика фурор в публиката. Осемдесет ученици от всички училища показаха своето въображение и изненадаха публиката с атрактивни тоалети създадени от хартия, картон, вестници, полиетиленови торбички, капачки и още много изделия предназначени за еднократна употреба. Със специален кът с предмети от рециклируеми материали се включиха учениците от ОУ”Л.Каравелов”.

Всички участници дефилираха като на истинско модно ревю. Те преминаха по червен килим за да стигнат до сцената. Награди от модното дефиле получи всяко от училищата в града, те са декоративни дръвчета, храсти и цветя, които ще послужат за зацветяването на училищните дворове. Още вчера ви информирахме къде и какви са растителните видове, които ще бъдат отглеждани от възпитаниците на школата.

 


Свързани