Други

Кмет облече униформа и нарами кремъклийка от 17 век

  30.04.2024 07:05             
Кмет облече униформа и нарами кремъклийка от 17 век

Да си четник в клуб „Традиция“ е чест и гордост за всеки българин, казва Георги Александров

БЪТА. Кметът Георги Александров отново облече четническата си униформа за участие в традиционната възстановка „Заклятието на Оборище“. Събитието, организирано от клуб „Традиция“ в съседното Баня, се проведе на 20 април в местността Манастирчето, близо до селото.  В ролята на легендарния заклинател на Оборище поп Груйо Бански отново се превъплъти Ангел Вранчев, председател на Регионалния клуб „Поп Груйо Бански”. Тазгодишното издание на историческата възстановка бе посветено на 148-тагодишнина от Априлската епопея и 135 години от смъртта на летописеца Захари Стоянов. Над 100 членове на регионални клубове "Традиция" от различни краища на страната се събраха, а сред официалните гости бяха евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител Стефан Мирев, председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов, ВрИД кметът на община Панагюрище Петър Каменски и зам.-кметът инж.Стоян Бодуров, кметът на с.Баня Димитър Арбалиев, общински съветници.

- Да съм част от клуб „Традиция“ е гордост и чест за мен – сподели пред „Знаме“ кметът Георги Александров. - Цели 15 години ме владее емоцията и тръпката отново да изживея атмосферата от времето на април 1876 г. Ролята ми е на четник в масовите сцени. С униформата се чувствам истински потомък на тези, дръзнали да свалят оковите на робството в България.

Всички атрибути, от калпака до ботушите, са лично мои. Униформата ми е ушита в ателието в Бъта, изработила униформите на артистите, участници във филма „Ботев“ на Максим Генчев. Пушката – кремъклийка е автентична и е от края на 17-и – началото на 18-и век. Тя също е лично мое притежание.

Очаквам с нетърпение възстановката на 27 април в Маньово бърдо в Панагюрище. Удоволствието е огромно и пожелавам всеки българин да го изпита, вълнува се кметът Георги Александров. Той е благодарен на семейството си, на приятели и на всички, които подкрепят патриотичната дейност на Националното дружество „Традиция“ и клубовете му по места в страната. Защото си заслужава...

Мемориалното събитие включваше поетично-музикална програма с участието на деца и възрастни от Баня, организирани от секретаря на читалище „Пробуда 1872“Радка Мутева. Преди възстановката на площада в Баня бяха прочетени бяха имената на падналите банци в Априлското въстание. Паметта им бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене. Бяха поднесени венци и цветя пред величествения паметник на Поп Груйо и загиналите априлци и бе произведен тържествен залп в тяхна памет.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

ТЪРСИМ КАМЕРИЕРКИ ЗА ХОТЕЛ В ПРИМОРСКО. 0888 33 41 82, 0888 73 44 03

ЕДНОСТАЕН ПОД НАЕМ. 0877843155
Всички