Регионът

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-та годишнина от Априлското въстание

  01.05.2024 22:43             
С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-та годишнина от Априлското въстание

ПАНАГЮРИЩЕ. Преди минути с национален митинг-заря в историческия град българите отбелязахме 148 години от Априлското въстание. На историческия площад " 20 април " с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествената гала участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на защитата Атанас Запрянов.

Това бе кулминацията на празненствата.

На честването присъстваха заместник председателят на Народното събрание Росица Кирова, народни представители, членове на Европейския парламент, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, кметове на общини, висши военни много граждани и гости на Панагюрище. Росица Кирова отбеляза, че в историята на всеки народ има паметни, преломни събития, които по думите на Левски „обръщат времето”, и в българската история такова събитие е Априлското въстание. То накара Европа за пръв път да застане с мощен глас в защита на българска национална кауза, подчерта заместник-председателят на парламента. Подвигът и делото на априлци трябва да бъдат следвани и ще останат завинаги мерило за зрелостта на българския народ, за героизъм, саможертва и мъжество, но най-вече за безпределна любов към Отечеството, допълни Росица Кирова. Слово произнесе и временно изпълняващият длъжността кмет на Община Панагюрище Петър Каменски. „Април 1876 г. винаги ще ни напомня за високата цена на нашата свобода - изстрадана и платена с живота на хиляди българи. Историческата съдба отрежда на Панагюрище да бъде център на борбата в IV революционен окръг. Както пише летописецът, градът се превръща в „кратера на димящия се вулкан”. Днес, в дните на 148-та годишнина от славната Априлска епопея, ние за пореден път скланяме глава пред смайващия героизъм на предците си и се опитваме да преоткрием и преосмислим свободата като висша ценност. Днес ние отново се прекланяме пред всички загинали за нашата свобода и с вяра в силата на българските дух и енергия гледаме напред. Нека работим вдъхновено и с постоянство, нека всички – независимо от политическите си убеждения - намерим сили и да поставим България над всичко, за да пребъде тя през вековете!“ - каза в словото си Петър Каменски.

Утре пък ще се проведе традиционният Национален събор поклонение по повод 148 години от избухването на Априлското въстание – в историческата местност Оборище над Панагюрище, където е взето съдбовното решение за последвалата борба за освобождение. Това ще е и заключителната част от тържествата, посветени на Априлската епопея. На този ден стотици българи от страната се събират, за да отдадат почит пред паметника на Априлци в местността, където първите български народни представители вземат съдбоносното решение да въстанат срещу Османската империя. Тържественото слово ще произнесе заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

(Зн)


Свързани