Други

Младите преосмислят технологията на изписване на великденските яйца

  05.05.2024 07:16             
Младите преосмислят технологията на изписване на великденските яйца

Христос воскресе!

Докато очаквахме светлия Великденски празник, си припомняхме традицията. Мнозина от нас не са подозирали, че върху първото боядисано на Велики четвъртък в червено яйце е присъствал символът кръст. В миналото освен кръст били вплитани флорални и зооморфни елементи. Всеки, който идва в къщата, трябва да си тръгне с червено яйце. Яйца са се носили на кумовете и на хората,близки до семейството. Подготовката е започвала много преди самият празник, ако е трябвало да се изписват яйцата с технология за писане с топъл восък. Същата технология е специфична за региона на Велинград, Белово, Ракитово, както и Костенец и Ихтиман.

Днес обаче нещата изглеждат по малко по-различен  начин –  след хващането на боята на Велики четвъртък с първото боядисано в червено яйце може да изпишем яйцата по иновативна технология. Тоест – изписване на яйца от различен произход с акрилна техника. След като яйцето бива изчистено, оставено да се накисне в оцет и сода, можем  да преминем към изписването му с предимно пастелни гами на червеното, бежовото, кафявото и жълтото.  Тук семантиката на цветовете може да бъде тълкувана по следния начин:

Жълтият цвят напомня на животодаващото  слънце

Кафявият цвят с различни нюанси символизира плодородната наша земя.

Червеният цвят препраща към предстоящия празник и се свързва с Христовата кръв.

Зеленият цвят като символ на силата на Майката природа.

На снежнобелите яйца присъстват адаптираният символ на кръста, геометрични и флорални мотиви, символът безкрайност, кръгът без начало и край, както и адаптирани елементи от традиционната българска шевица.

През погледа на Десислава ЙОРДАНОВА

Бел. ред.: Яйцата на снимките са изписани от авторката


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

ТЪРСИМ КАМЕРИЕРКИ ЗА ХОТЕЛ В ПРИМОРСКО. 0888 33 41 82, 0888 73 44 03

ЕДНОСТАЕН ПОД НАЕМ. 0877843155
Всички