Регионът

Днес Велинград отбелязва 80 години от гибелта на своя патрон Вела Пеева

  03.05.2024 07:31             
Днес Велинград отбелязва 80 години от гибелта на своя патрон Вела Пеева

На днешния Разпети петък - 3 май, се навършват осем десетилетия от гибелта на Вела Пеева – патрон на Велинград. Годишнината ще бъде отбелязана с възпоменателно поклонение пред паметника на Вела и отслужване на панахида. Подготвена е кратка програма, след която ще бъдат поднесени венци и цветя.

Велинград носи името на Вела Пеева от 1948 година, когато селата Чепино, Лъджене и Каменица са обединени в едно населено място.

Вела е будна девойка и като студентка по география е активистка на БОНСС, а по-късно и партизанка в отряд „Антон Иванов” и четите „Стефан Божков” и „Братя Кръстини”.

Гонена за нелегална и партизанска дейност, защото е предадена, през пролетта на 1944 г. Вела Пеева напуска Каменица и се укрива в планината в продължение на повече от месец. Изкарва сама 37 дни ранена, гладна, премръзнала и без очила при нейното силно късогледство. На 3 май жандармерията започва да претърсва гората в подножието на връх Арапчал. Една от колоните води горският стражар Иван Божков от Каменица, който е извикал войската след като е видял следите на вела в снега. Божков насочва жандармеристите към местността Бялата скала, където е съселянката му. Обкръжават я и тя води бой в продължение на пет часа, докато има патрони, след което се самоубива. Командирът на ловната дружина майор Иванов заповядва да донесат главата й в щаба. Божков отрязва главата на Вела Пеева, която доставя за разпознаване на командира на жандармеристите, а след опознаването поставя главата на всеобщ показ.

(Зн)


Свързани