Четвъртък, 04 Юли 2024
 
Други

Бай Иван Симеонов вече е почетен председател на ОРСК, Димитър Добриков пое кормилото на работническите игри

  03.05.2024 07:42             
Бай Иван Симеонов вече е почетен председател на ОРСК, Димитър Добриков пое кормилото на работническите игри

ПАЗАРДЖИК. На проведено общо събрание на Общинския работнически спортен клуб (ОРСК) за нов председател на клуба бе избран досегашният секретар Димитър Добриков, а дългогодишният председател и „мотор“ на пролетните и есенните игри – почетният гражданин Иван Симеонов, бе обявен за пожизнен почетен председател, с благодарността на присъстващите за стореното до момента и пожелания за здраве и дълголетие.

Димитър Добриков  е дългогодишен деятел

в работническия спорт и организатор на общинските работнически спортни игри, които са единствени в България в момента.

Вече писахме, че с традиционния турнир по мини футбол „13 века България“ започнаха традиционните Общински работнически игри „Христо Ботев“. Турнирът бе спечелен от „Костал“, а игрите продължават с турнирите по волейбол в зала „Хебър“ (22-23 май), по тенис на маса във фоайето на зала „Васил Левски“ (28-29 май) и по шахмат (4-7 юни) под Театъра.

Иван Симеонов е роден е на 5 август 1930 г.

в село Драгомир, Пловдивска област (до 1959 г. е в Пазарджишка околия). Завършва през 1952 г. първия випуск на новооткрития Държавен физкултурен техникум за физическа култура и спорт „Васил Левски” в Пловдив. След казармата през 1954 г. постъпва на работа в Околийския комитет за физкултура и спорт-Пазарджик като учебно-спортен инструктор. Сред първите му инициативи са организиране на колоездачна обиколка на Пазарджишка околия с пътнически велосипеди (с участието на 110 колоездачи), Спартакиада на физкултурните колективи, носещи името на Апостола на свободата Васил Левски, изграждане на първите стадиони в околията в Гелеменово, Сарая и Паталеница, на първия плувен басейн в местността Топлата вода край Белово, организиране в Юндола на 20-дневен курс за треньори по борба в селата, с ръководител Хари Стоев (близък съратник на Дан Колов) и други. При учредяването на Окръжния съвет към БСФС Симеонов е избран за негов зам.-председател. С прекарване на топлата вода от Варварската баня до Пазарджик през 1958 г. за новопостроената баня по негова идея се построяват двата открити днешни плувни басейна с олимпийски размери. Възниква и инициативата за изграждане на днешния покрит спортен комплекс с покрит плувен басейн и спортна зала и така на 28.12.1967 г. официално е открит първият извънстоличен покрит плувен басейн в страната - с размери 25/12.50 м, с трибуни за 300 души, собствено парно и сервизни помещения.

Личен е приносът му в поставяне началото и развитието на модерния петобой, вдигането на тежести, конният спорт, борбата, художествената гимнастика, плуването...

През 1970 г. Симеонов преминава на работа като завеждащ отдел „Физкултура, спорт и туризъм” на ОС на БСФС, които до тази година завежда на обществени начала. Негов принос са ежегодното провеждане на традиционните окръжни работнически спартакиади в 11 вида спорт, първенства по ски и шейни, прегледите „Здрави, силни, работоспособни”, международният лекоатлетически крос „Мир и дружба” с участието на 14 страни, футболните турнири, петолъчният туристически поход до вр. Милеви скали, автопоходите до военното гробище в Харкан, Унгария, на загиналите във Втората световна война българи и много други прояви. По негово предложение на бунището на десния бряг на Марица през 1977 г. се построява с профсъюзни средства и доброволния труд на предприятията първият в страната работнически спортен комплекс, известен като Зона на здравето.

От февруари 1990 г. е учредена Общинска работническа спортна федерация, неправителствена обществена спортна организация по ЗНСЦ, без база и целеви средства, без свой дом. За председател е избран Иван Симеонов, вече пенсионер, на обществени начала, а оттогава се провеждат дете основни спортни прояви – игрите „Христо Ботев” и „Спортна есен”. Негова е идеята за паметника на Христо Ботев в Пазарджик, открит официално на 2 юни 2002 г. на площад „Съединение”. Иван Симеонов е награждаван с народен орден на труда, с юбилейния медал „1300 години България”, с най-високото спортно отличие „Заслужил деятел на спорта”, със златна значка I степен на ЦС на БПС, значката „Отличник на спортното строителство”, значка на БТС, на Съюза на автомобилистите. С решение от 20 май 2007 г. на Общинския съвет му е присъдено на-престижното общинско отличие „Почетен гражданин на Пазарджик” за неговия значим принос в развитието на спорта в общината.

Жив и здрав бъди, бай Иване! На многая лета!

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички