Регионът

На днешния Гергьовден Пещера празнува, богатата програма започна още на 16 април

  06.05.2024 09:51             
На днешния Гергьовден Пещера празнува, богатата програма започна още на 16 април

Жрад Пещера днес отбелязва своя празик, който традиционно е на 6 май - Гергьовден. Програмата за отбелязване на празника на града започна на 16 април, като в нея бяха включени редица концерти, театрални постановки, изложби и фестивали.

Град Пещера отбелязва своя празник днес, който по традиция е на 6 май-Гергьовден. Празникът започна с молебен за здраве и благоденствие в едноименния параклис Св. Георги". След това продължава с концерт на фолклорните ансамбли на ЦПЛР при ОДК, читалище " Развитие", Ню Арт Център и специалното участие на Румяна Попова.

Основателят на първия Магичен театър в България и на първата Българска илюзионна школа в Националния дворец на децата - "Боби Шоу", гостуваше в града на малчуганите в ранните часове на 5 май. Срещата му с малките жители на общината в парк Централен беше специален подарък за Великден от кмета Йордан Младенов.

С невероятно шоу известният илюзионист Борислав Борисов демонстрира своите магически трикове пред малчуганите в слънчевия ден. Децата се забавляваха с фокуси, закачки и загадки, и заедно с клоуните изпяха най-популярните детски песни.

" Винаги сме казвали, че децата са най-прекрасната, но и най-критичната публика и за да ги впечатлиш, са необходими много опит, познания и професионални качества. Децата на Пещера са невероятни, усмихнати и добри. Пожелавам им щастливо детство и много усмивки." пожела артистът в края на спектакъла.

Началото на празничните прояви по повод Деня на Пещера 6 май беше снощи, с дефилето на мажоретен състав от ЦПЛР при ОДК -Пещера.

На 24 февруари 1994 г. с решение №143, гласувано от общинските съветници 6 май – Гергьовден е обявен за празник – „Ден на Пещера“. Първото честване започва вечерта на 5 май 1994 г. с тържествена заря – проверка на Централния площад.

Афишът продължи с изпълненията на Николай Учкунов, Гъмзата Брас шоу и Лили.

Веднага след тях, започна Тържествената заря-проверка за Деня на Пещера. Гостите на празника заеха местата си на официалната трибуна. Тук бяха : Георги Тахов – министър на земеделието и храните, народните представители – Драгомир Стойнев, Стоян Таслаков, Стефан Мирев, Небие Кабак и Осман Мурадов, Васил Филев - председател на Общински съвет Пещера, Цветелина Пенкова - представител на Европейския парламент. За да уважат поканата на Кмета на Пещера, пристигнаха и Найден Шопов -председател на Общински съвет Пазарджик, Кметове на общините –  Пазарджик, Брацигово, Ракитово, Сърница, ръководители на регионални и Областни Държавни структури, архиерейски наместник - свещеноиконом Любомир Траянов и отец Тодор. Местата си заеха зам.-кмета на Община Пещера - Гълъбина Карамитрева, както и секретар на Община Пещера - Галина Стоянова

Денят за почит към загиналите за свободата на България в Пещера продължи с военен ритуал, в който участваха представителен оркестър и части от Силите за специални операции. Проверката бе приета от  генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на Специалните операции.

" Не би било пресилено да се каже, че корените и историята ни са орисали Пещера на успех. Силният дух на града е заредил пещерци със сила да се борят за мечтите си и да не спират по средата на пътя. Да се справят в трудни времена. И да мислят за себе си като общност от хора с общи цели. Имаме и предизвикателство, което устоя на времето – да бъдем мултиетническа община без етническо напрежение и конфликти", подчерта в словото си пред множеството кметът Йордан Младенов. Градоначалникът напомни, че пещерци носят в кръвта си гените на будни, горди и свободолюбиви предци.

Георги Тахов – министър на земеделието и храните припомни, че остава пещерец дълбоко в душата си. От трибуната той поздрави съгражданите си с Христовото Въскрсение.

Проверката по роти завърши с минута мълчание за почит и Химна на Р.България, изпълнен от курсантите.

Заря сложи край на ритуала на 5 май.

По повод Деня на Пещера певицата Анели вдигна допълнително градуса на настроението на присъстващите.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЗАМЕНЯМ АПАРТАМЕНТ В ПАЗАРДЖИК ЗА АПАРТАМЕНТ ВЪВ ВЕЛИНГРАД. 0896 357 762

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031
Всички