Четвъртък, 04 Юли 2024
 
Пазарджик

Пазарджик събра елита на породата Българско овчарско куче, кметът Куленски откри събитието /ВИДЕО и СНИМКИ/

  11.05.2024 15:34             
Пазарджик събра елита на породата Българско овчарско куче, кметът Куленски откри събитието /ВИДЕО и СНИМКИ/

Традиционната нацонална изложба за породата Българско овчарско куче се проведе днес и събра в парк „Стадиона”, а големите като мечки кучета, народните носии и звуците на гайда допълнително подсилиха настроението и настрастните кинолози, и на обикновените любители. Организатори са Национален клуб „Българско овчарско куче” с председател – Стефан Попов, асъбитето се провежда със съдействието на Община Пазарджик.

Стефан Попов е създателят на клуба и доайен в признаването на породата на световно ниво

Негови кучета бяха притежание (и многократни шампиони в изложби) на Бойко Борисов, а едно от тях отиде в Кремъл като личен подарък от Борисов на руския президент Владимир Путин. Кметът Петър Куленски също е бил запален кинолог, призна той самият в приветственото си слово.

„Щом стане въпрос за българско овчарско куче, всички се сещат за Пазарджик. Те поставят Пазарджик на центъра на киноложките изложби.

Малцина от вас знаят, но аз като малък също съм имал българско овчарско куче – призна кметът.

- Сега се връщам 20-30 години назад в спомените си. То беше личен подарък от г-н Попов за моето семейство. Казваше се Пако. Това е единственият домашен любимец, който съм имал и никога няма да го забравя. С него сме участвнали на много национални и киноложки изложби, той печелеше много медали. Така че, благодаря ви, г-н Попов, и на всички вас, че ме връщате назад към толкова скъпи детски спомени”, не скри емоциите си Куленски. Той пожела успех на всички участници в най-голямото събитие за породата и ги покани и догодина на същото място.

Емоционален бе и Стефан Попов, който определи

породата като

доста сериозна и сложна

и не скри задоволството си, че тук присъстват едни от най-елитните кучета от едни от най-силните райони – Добруджа, Високия район, Хасково, Пловдив… Разбира се - Пазарджик. Попов благодари на съмишлениците и специално на своя син за помощта при организацията.

След отслужения водосвет гайдар от Хасково изсвири българския химн в изпълнение на Стефан Попов, а малък майстор на гайдата пое щафетата с „Рипни, Калинке”. Хорът към Общински детски комплекс също събра аплодисментите на преди да се пристъпи към същинското състезание.

С тази национална изложба Стефан Попов сезавърна на ринга – той съди мъжките кучена в големия ринг. В малкия ринг женските кучета бяха оценявани от не по-малко известния съдия – иранецът Хушманд Салмаси, който също е известен международен съдия (живеещият у нас Салмаси е и доста атрактивен, също като Попов, б.р.)

От 3 месеца до ветерани бяха оценявани, а кинолозите бяха доволнии от друг факт. Таксата за участие тук е символична – едва 5 лева, на фона на обичайните 45 евро на киноложки събития от същия ранг.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички