Регионът

С литийно шествие батачани отбелязаха 148 години от клането и се поклониха на героите-мъченици

  11.05.2024 16:33             
С литийно шествие батачани отбелязаха 148 години от клането и се поклониха на героите-мъченици

БАТАК. В днешното традиционно Литийно шествие в знак на почит към жертвите на баташкото клане се включиха много батачани и гости на бунтовния град. Да припомним, че организатори са Исторически музей-Батак с подкрепата на Община Батак, Църковно настоятелство при храм „Успение Богородично”- Батак, комитет „Родолюбие“- Пловдив, Регионален клуб „Родова Памет“- гр. Батак и Народно читалище „4-ти май-1897г.“- гр. Батак. Литийното шествие - поклонение мина презц паметните места от Април 1876г. и постави началото на 5-дневните чествания на 148-годишнината от Априлската епопея. Неслучайно то е първо и започва с биенето на камбаната, както е забила по време на кървавата епопея, за да събере хората в центъра на селото. Камбанният звън бе последван от гърмежите на черешов топ.

Шествието бе водено от иконата на баташките мъченици и църковните литии, както тогава от библията и осветените знамена. След тях са венците, които Исторически музей - Батак поръчва традиционно от името на признателните батачани - потомци, носени от баташките деца. След тях са батачани, а зад тях са всички родолюбиви българи, дошли от всички краища на страната да почетат с нас загиналите за свободата на България. Така бе извървян пътя до всяко паметно място от Април 1876г. и бе изразена благодарност, почит, преклонение и признателност пред всеки паметник, напомнящ за ужасното клане, на което е подложено от башибозука населението на Батак.

След като минаха по стъпките на дедите си и се поклониха пред подвига им, участниците в шествието поднесоха венците, изразиха благодарността си чрез благодарствен молебен, минута мълчание и тържествен залп, за да започват честванията на годишнината от въстанието. 

"На 11 май 2024г. за деветнадесета поредна година Исторически музей – Батак като научна и културна организация, професионално и морално отговорна за съхранението на историческата памет на родния ни град Батак, инициира Шествие- поклонение по паметните места от Април 1876г. от 11:00 часа. Изработването и поднасянето на ВЕНЦИТЕ ОТ ПРИЗНАТЕЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА БАТАК за нас музейните работници е висока чест, дълг на синовна признателност и преклонение пред подвига на загиналите за националното освобождение на България", казват от музея.

За пълната програма на възпоменателните събития в Батак писахме ТУК.

(Зн)


Свързани