Пазарджик

И санирането буксува заради рокадите по върховете

  12.05.2024 06:01             
И санирането буксува заради рокадите по върховете

ПАЗАРДЖИК. Освен проекта за ремонта на моста на Марица, който буксува заради политическите трусове по върховете на властта, и санирането се бави заради закони „на трупчета“. Както вече писахме,, кметът Куленски заяви, че за придвижването на проекта за ремонта на моста предстои среща с новото ръководство в регионалното министерство. "Очаквам по-голяма активност и инициативност от страна на областната дирекция на АПИ – това е тяхно задължение в крайна сметка", каза градоначалникът Петър Куленски. Зам.-кметът Любомир Гечев допълни, че преди 3 седмици е говорил с директора на дирекция в АПИ, която отговаря за този проект. "Бе ми обещано, че през юни започва ремонтът. Но след това се случиха промените в МРРБ, преди дни смениха цялото ръководство на АПИ и оттогава комуникацията ни съвсем замря", призна Гечев. Той и кметът увериха, че още идната седмица ще се свържат с ръководството на министерството и АПИ, защото, както каза Куленски - "не може институциите да тупат топката за нещо, което пряко касае гражданите".

Да припомним, че от държавата се очакват 17 милиона лева, които да бъдат осигурени за ремонта на моста на Марица. Обществените поръчки за изпълнител на проектирането и извършването на СМР трябваше да стартират през март, а самият ремонт да започне в началото на лятото и да бъде извършен до края на тази година. АПИ ще финансира ремонта със 17 млн. лева, каквато е ориентировъчната стойност на дейностите.

По отношение на санирането се подготвя документацията, но зам.-кметът Гечев призна, че „има малък проблем“. „Има няколко закон, които трябва да се приемат, за да може да получим втория транш. Повечето закони са внесени в деловодството или комисиите на НС, но не стигат пленарна зала. Проблемът не е при нас“, каза той. И допълни, че е удовлетворен, че вече е факт административния договор по проекта, известен като „климатици срещу стари печки“, за който писахме наскоро. „Там процедурите текат, за да стартираме до началото на отоплителния сезон“, увери Гечев.

Стана ясно, че Общината е подала документи, за да получи финансиране по европейска програма в размер на 2 млн. лева за подяна на уличното осветление с модерно ЛЕД в 14 села. Очаква се реализацията да започне през есента, като до средата на следващата година осветлението да е подменено, „ако всичко е наред с процедурите“. Ако мярката е ефективна и сметките за електроенерегия намалеят, ще се пристъпи към подмяна и на осветлението в останалите села от общината.

В момента тече избор на строителен надзор за канализацията в Ивайло и ако няма обжалвания, до края на месеца ще бъде завършена, за да може най-късно до есента да стартира строителството. Паралелно тече процедурата за избор на изпълнител за реновацията на комплекс „Марица-Болницата“ и тук до есента трябва да започне изпълнението на този проект.

„В последните няколко месеца с екипа от финансовия отдел работихме усилено и успяхме да постигнем финансово стабилизиране. Разбира се, състоянието остава доста тежко. Но всички текущи разходи на месечна база се изплащат без закъснения – заплати на служителите, осигуровки, които не бяха платени в последните месеци на 2023 г.

(Зн)


Свързани