Пазарджик

“Знаме“ предлага Иван Гарелов за почетен гражданин на Пазарджик

  13.05.2024 09:37             
“Знаме“ предлага Иван Гарелов за почетен гражданин на Пазарджик

ПАЗАРДЖИК. Днес "Знаме" предложи кандидатурата на Иван Гарелов за удостояването му със званието „Почетен гражданин на Пазарджик и общината“ - наред с досегашните достойни кандидатури. Главният ни редактор Тодор Гроздев входира предложението в Общинския съвет на внимаинето на Временната комисия за номиниране а почетни граждани. Ето и част от текста на нашето аргументирано предложение: 

"Предлагаме на вниманието ви кандидатурата на Иван Гарелов за удостояването му със званието „Почетен гражданин на Пазарджик и общината“. Считаме, че е голям пропуск за Пазарджик непопадането на Иван Гарелов до този момент в списъка на почетните граждани.

Иван Гарелов е достатъчно добре известен на широката общественост. Името му е знаково и за поколения българи Гарелов е емблема и дойаен на цяла школа в телевизионната журналистика. Масово припознат като може би най-известния тв водещ, заедно с Кеворк Кеворкян, и като един от най-ярките български публицисти и анализатори, благодарение на „Панорама“, която изигра ключова роля в безкръвния български преход. Първият президент на демократична България Желю Желев бе казал: „Панорама“ запази гражданския мир. Тя се превърна в институция. От нея политиците се учеха на толерантност и плурализъм. Хората от цяла България вярваха на Гарелов“.

Но Иван Гарелов не е само Мистър „Панорама“.

Той е и пишещ журналист в наши вестници и списания, военен кореспондент от горещи точки на света - на Балканите, Близкия и Далечния Изток - Гърция, Кипър, Израел и Ивицата Газа, Ливан, Либия, Камбоджа, Виетнам…  Йордан Радичков разказва, че на смъртния си одър Емилиян Станев пита: „Какво предаде Гарелов от Виетнам?“… Гарелов е автор на награждавани филми като „Не забравяйте Бейрут“, който печели наградата на филмовата критика на фестивала на документалното кино в Лайпциг и „Сребърен ритон“ – в Пловдив. За филмите му за Камбоджа и Виетнам е удостоен с орден „Кирил и Методий – първа степен“ и е обявен за журналист на годината. Автор е и на първия филм за Света гора – а в Атон, знаем, снимането е забранено…

Иван Гарелов е и човек с кауза. Човек с много каузи. Той бе в основата на кампанията, довела до идването на папа Йоан Павел Втори в България, както по-рано бе човекът, който ни правеше съпричастни с делото срещу Сергей Антонов в Рим. Организира кампанията за строежа на храм „Успение на света Богородица“ в Пампорово. Както ще признае и Соломон Паси, „той инициира създаването на Комитета Кувейт, който изигра важна роля в балансиране на общественото мнение по много болезнения въпрос за изпращане на българския контингент в Кувейт. Комитетът Кувейт беше модел и за Атлантическия клуб, а Иван беше измежду неговите учредители и първи директори“. Гарелов отгледа като свой син ливанско дете и сбъдна мечтата му да завърши медицина…

Иван Гарелов е от хората, които като почетни граждани повече ще добавят стойност към името на Пазарджик, отколкото да принадят стойност към името си с присъденото звание.

И това категорично не подлежи на съмнение."

А който иска да разбере какво е направил за Пазарджик Иван Гарелов - да чете книжния ни брой в петък.

Да припомним, че останалите четири кандидатури за почетен гражданин са на покойния проф. Тодор Балкански, Продрум Димов, Георги К. Спасов и Спас Киричев., за което писахме ТУК.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички