Пазарджик

И в Пазарджик: “Бележник 2024“ показа доколко държавата се грижи за децата

  13.05.2024 16:10             
И в Пазарджик: “Бележник 2024“ показа доколко държавата се грижи за децата

Оценките от “Бележник 2024” тази година бяха представени в петък (10 май) и в Пазарджик от Фонд за превенция на престъпността “ИГА”. Бележникът е изготвен от Национална мрежа за децата, част от която е и Фонд ИГА.  

На събитието присъстваха експерти на местните институции, Агенция социално подпомагане, МВР, директори на училища и представители на граждански организации от града.

„Бележник 2024“ е 13-то поред издание на мониторинговия доклад на НМД, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 8 области - Благосъстояние, Семейна среда и алтернативни грижи, Закрила от всички форми на насилие, Правосъдие, Ранно детско развитие, Образование, Здравеопазване, Спорт, култура и свободно време и Детско участие.

Андрей Момчилов, експерт от Фондация “ИГА”, представи данните, изводите и оценката от тазгодишния доклад. След представянето на оценката се получи дискусия по темата за образованието и достъпа на децата до информационните технологии. На срещата участваха и представители на секретариата на Национална мрежа за децата – Белла Дамянова и Апостол Миленков.

В „Бележник“ експертното проучване се базира на информацията, предоставена от над 25 национални и местни институции, включително министерства. Независимият мониторинг включва анализа и оценките на 41 автори и 7 външни оценители. Специално място в доклада има мнението на деца и младежи, както и на хората, чиято роля е да ги подкрепят - родители, учители, здравни и социални работници и др. Тази година включилите се в анкетите деца и възрастни достигнаха рекорден брой – 1474 деца и 1765 възрастни от цяла България.

През последната година бяха продължени редица подобрения в системата на социалното подпомагане и ускорено бяха приети промени, касаещи домашното насилие, правосъдието за деца, осиновяването. Стъпки, макар и недостатъчни, бяха предприети и в изграждането на Националната детска болница без повече отлагане. В майчиното и детско здраве беше стабилизирана работата на здравните медиатори, бяха поети от държавата медицинските храни за всички нуждаещи се деца и възрастни, наред с прогреса в редица други области, които НМД анализира на страниците на изданието. Много ключови теми останаха неадресирани. За поредна година няма приета Национална стратегия за детето (2024–2030 г.) - нужната основа за мултисекторна интегрирана подкрепа за децата и семействата. Особено важни са и политиките за преодоляване на регионалните различия - в майчиното и детското здраве, ранната грижа, образованието, достъпа до услуги. Ключово е да бъде спрян регресът в системата на закрила.

Тази година “Бележник” се представя пред местни институции и медии в общо седем български града – София, Кържали, Силистра, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол и Варна.

Докладът на НМД е публикуван в две версии – кратка и пълна.

Съкратената версия на “Бележник 2024” е достъпна ТУК

Пълният доклад в 136 страници данни, инфографики и анализ на български език е достъпен ТУК.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички