Други

С богато и пъстро тържество училището в Мало Конаре отбеляза патронния си празник

  13.05.2024 17:55             
С богато и пъстро тържество училището в Мало Конаре отбеляза патронния си празник

157 години ОУ „Св. Св. Кирил и Медотий“ съхранява и разпространява знание

С богат и вдъхновен концерт учениците, преподавателите и ръководството на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в най-голямото пазарджишко село отбелязаха своя патронен празник днес. Разпалено и с видимо удоволствие, малки и големи пяха, танцуваха, рецитираха, разиграваха сценки. С бурни аплодисменти завършваха всички изпълнения – от това на „Боряно, Борянке“, дело на най-малките, до модерните танци на мини Star Dance. Специалните деца в училището също излязоха на сцената, а представянето им не остави никой в залата безучастен.

Програмата беше изключително разнообразна. Звучаха много стихотворения, посветени не само на четмото и писмото и на двамата братя, техни създатели, но и на родината, националните герои, родната стряха.

„Братчетата на Гаврош“

на Христо Смирненски и „Българският език“ на Иван Вазов, в изпълнение на по-големите ученици, силно развълнуваха присъстващите.

Многобройните песни и танци обхващаха различни музикални стилове и жанрове. Фолклорът заемаше подобаващо място. Самите изпълнители пък бяха сърцати, отдадени и винаги широко усмихнати. Заслужават похвала и за костюмите си.

Настроението не напусна залата през цялото време. Включително по време на драматизацията на приказката „Добрите стопани“ и на мажоретния танц с фолклорни мотиви.

Втората драматизация бе поучителна и изключително актуална – за времето и парите

Тя напомни на родителите колко много се нуждаят децата от тяхното време и внимание.

- И до днес помним, знаем и се прекланяме пред делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий – обърна се към присъстващите директорката на училището Славка Апостолова. - Прекланяме се дълбоко и с прилив на благодарност вдишваме свободата - онази свобода, която ни кара да бъдем отговорни, силни, смели. От лоното на миналото, настоящето и бъдещето се изправят пред нас с гордо вдигната глава. Именно към бъдещето са се запътили нашите деца,

бъдеще, което градим всички ние, здраво стъпили върху опита и традициите

Сред гостите на тържеството бе зам.-кметът на община Пазарджик Таня Колчакова-Янева:

- За мен е много вълнуващо да съм сред вас днес – сподели тя. - Аз много обичах да ходя на училище. 157 години вие съхранявате и споделяте знания, което е истински подвиг, така че респект към всичко, което правите, както и за това, че споделяте знания с нашите дечица. Пожелавам ви много бъдещи успехи.

- За мен винаги е особена тръпка да съм с вас в дните около 11 май – не скри и кметът Димчо Караиванов. - Аз самият съм възпитаник на това училище. Тук съм прекарал 8 незабравими години, оставили трайни спомени в целия ми живот. Пожелавам на децата да останат все така ведри и усмихнати, а вие, родителите - бъдете отговорни, за

да израснат тези момичета и момчета достойни граждани не само на Мало Конаре, но и на България

На учителите пожелавам здраве и търпение, за да дадат и те своя принос за това.

Поздравителни адреси бяха прочетени и от читалище „Просвета“ и от детската градина в Мало Конаре.

В края на тържеството бяха наградени изявени учители и ученици в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Награда от читалище „Просвета“ получи и най-активният клас в библиотеката. После празникът се премести в сградата на училището, където гостите разгледаха новите придобивки.

Училището в Мало Конаре носи името на Кирил и Методий от 1926 г. Девизът му е „Училище с минало, училище с бъдеще“. И днес възпитаниците му го доказаха.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички