Пазарджик

Над 99 хиляди души от жителите на областта работят

  15.05.2024 07:00             
Над 99 хиляди души от жителите на областта работят

Коефициентът на заетост при висшистите е близо 90 процента

През 2023 г. икономически активните лица на възраст 15 - 64 навършени години в област Пазарджик са 100.9 хил., или 72.5% от населението на същата възраст. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ), предоставени от отдел „Статистически изследвания - Пазарджик” към Териториалното статистическо бюро – ЮГ.

Ето и останалите резултати от Наблюдението на работната сила в област Пазарджик през миналата година.

Общият брой на заетите лица достига 99.2 хил., или

51.4% от населението на 15 и повече навършени години

Заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години са 95.8 хиляди. Коефициентът на заетост за населението на 15 - 64 навършени години е 68.9% (74.7% за мъжете и 62.8% за жените). Коефициентът на заетост за възрастова група 55 - 64 навършени години достига 68.1%.

Броят на безработните лица е 5.1 хиляди. Коефициентът на безработица е 4.8%.

Икономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 38.2 хил., от които 15.8 хил. са мъже и 22.4 хил. са жени. Броят на заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години с висше образование е 16.6 хил.,

със средно - 63.4 хил.

и с основно и по-ниско образование - 15.8 хиляди. Коефициентът на заетост за възрастовата група 15 - 64 навършени години при лицата с висше образование е 89.8%, за лицата със средно образование - 76.5% и за лицата с основно и по-ниско образование - 42.0%.

Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. Изследването обхваща обикновените домакинства в страната.

Домакинствата, участващи в наблюдението, са подбрани на случаен принцип

и се анкетират чрез лично интервю.

Икономически активното население (работната сила) включва всички заети и безработни лица.

Заети са лицата на възраст 15 - 89 навършени години, които през наблюдавания период:

- извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход;

- не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради годишен отпуск, болест, отпуск при раждане и отглеждане на малко дете до навършване на 2-годишна възраст, гъвкав график на работното време, участие в обучение, свързано с работата, както и поради друго отсъствие, ако продължителността му е 3 месеца или по-малко.

Безработни са лицата на възраст 15 - 74 навършени години, които:

- нямат работа през наблюдавания период;

- активно търсят работа през период от четири седмици, вкл. наблюдаваната, или вече са намерили работа, която очакват да започнат до три месеца след края на наблюдавания период;

- имат възможност да започнат работа до две седмици след края на наблюдавания период.

Икономически неактивни (лица извън работната сила) са лицата на възраст 15 и повече навършени години, които не са нито заети, нито безработни през наблюдавания период, вкл. всички лица на възраст 90 и повече навършени години.

Коефициент на икономическа активност - относителен дял на икономически активното население (работната сила) от общото население (в съответната група).

Коефициент на заетост - относителен дял на заетите лица от общото население (в съответната група).

Коефициент на безработица - относителният дял на безработните лица от икономически активното население.

Годишните данни са осреднени стойности от четирите тримесечия на съответната година. Поради направените закръгления в някои случаи общите данни могат да се различават незначително от сумата на отделните групи, включващи се в тях. По-подробни данни от Наблюдението на работната сила могат да се намерят на сайта на НСИ - www.nsi.bg, раздел „Пазар на труда“, Наблюдение на работната сила и в Информационната система ИНФОСТАТ.

Наблюдението на работната сила във всички държави - членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички