Четвъртък, 04 Юли 2024
 
Спорт

В Пазарджик: Започва Държавното по културизъм - вече имаме европейски шампиони и медалисти от Пловдив

  15.05.2024 07:14             
В Пазарджик: Започва Държавното по културизъм - вече имаме европейски шампиони и медалисти от Пловдив

За пръв път България бе домакин на първенство на Стария континент на WABBA

ПЛОВДИВ-ПАЗАРДЖИК. Титли и медали от историческо европейско първенство по културизъм и фитнес донесоха състезатели на пазарджишкия Спортен клуб „Динамик“.  Президентът, треньор и инструктор на клуба инж. Никола Гюлеметов като президент на младата българска федерация към WABBA International (официалното наименование на структурата е WABBA International България) няма как да не е доволен и от успеха, и от качеството на състезанието. то дойде в навечерието на традиционния турнир "Хеброс" и Държавното първенство в Пазарджик, което е и квалификация за световното в Будапеща на 15 и 16 юнеи.

Триумфът

Пазарджишкият отбор бе представен от един състезател и три състезателки. Стефан Георгиев стана европейски шампион на културизъм (Man Bodybuilding Tall), абсолютен шампион на културизъм и абсолютен шампион в „про“-категорията. 17–годишната Гергана Кузева стана европейска шампионка до 21 години на „Мис Бикини“. На второто място на почетната стълбичка в две категории стъпи Александра Тодорова – в „Мис Модел“ до 21 години и на жени до 163 см, а Алекс е само на 18. Третата ни състезателка – Стефани Борисова, бе обявена за “Мис Модел“ до 24 години, а освен това спечели още една титла – на жени над 163 см. На сборната „оверал“ категория тя зае третото място и се окичи с бронз.

„Щастлив съм.

Направихме за първи път европейско първенство в България,

а отгоре на всичко то премина много успешно. Дойдоха много чужденци, а и те, и нашите хора,  са приятно изненадани и от обективното гласуване, и от големите награди, които раздадохме. Ако през миналата година нашата федерация направи едно национално и едно интернационално състезание, на което раздадохме и 6 „про“ карти, сега на това европейско раздадените „про“ карти са 21 - дадохме на всички шампиони. За пръв път направихме 6 „про“ категории и за пръв път на „про“ категориите раздадохме и парични премии по 1000 евро, отделно за около 10 000 евро бяхме осигурили предметни награди, уникални статуетки и медали с диаметър 15 см, които бяхме поръчали в чужбина специално за това състезание“, изрежда Гюлеметов. „Това за нас са много добри резултати. Отделно имаме други състезатели, които не са от града и също се представиха много добре.

Успехът ни е по-сладък, защото състезанието бе изключително силно

Имаше повече чуждестранни състезатели, интересът бе много голям.  Беше голямо шоу. Досега не  имало у нас даже на друго състезание с по-нисък ранг отбори от 10 страни – включително Италия, Испания, Франция, Кипър, Украйна, Румъния, Албания…“

И в чужбина отзвукът от европейското не бил малък.  В Италия във водещи италиански печатни и електронни медии се изказали ласкаво за събитието.

„Италианецът, който стана абсолютен шампион на класически бодибилдинг, е много доволен и не скри, че

очакванията им са били, че в България ще бъдат прецаквани

от жури и съдии. Както впрочем се прави и навън. В „Знаме“ сте наясно как от старата ми федерация като ходехме по европейски, винаги ме прецакваха. И на балканско, дори на световно – когато бях в Румъния, ме би румънец, което изненада даже и румънците, защото беше ясно на какво ниво е той. Но сега в нашето жури имахме 4 президенти на федерации, един заместник-президент на към WABBA International, генералният секретар бе и главен съдия, така че журито бе на изключително високо ниво – може би колкото на световно и на „Мистър Юнивърс“.

Седем съдии бяха на панела от общо 11

От тях 8 бяха международни и трима български. Като страна домакин имахме право на двама съдии в панела“, пояснява президентът на WABBA International България.

Да припомним на читателите, че членството в тази федерация е по-различно – няма клубна принадлежност. Издават се паспорти персонално на всеки състезател. Така се избягва пристрастността на съдийството, докато IFBB е обвинявана, че не може да запуши „пробойните” и при субективното оценяване, и при схемите с клубовете, и при солидните таксите, които се събират, без да опровергаят максимата „всичко е за пари”.

Сега предстои републиканско първенство – на 19 май в Пазарджик

То е квалификация за световно първенство, което ще се проведе в Прага (15- 16 юни).

„Надявам се моите всички състезатели да влязат. Миналата година имахме 7 души в националния, сега се гласим да са минимум 10“, казва треньорът на СК „Динамик“. За осма година се прави състезанието в Пазарджик (до неотдавна бе познато като турнир „Хеброс“), но сега освен че е от такъв ранг, осезаемо е повишен наградния фонд. Община Пазарджик съдейства за провеждането на състезанието, а шоуто е гарантирано.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички