Пазарджик

Сменят курса на ансамбъл „Пазарджик“ и Симфоничния оркестър, Атанас Чолаков ще се пенсионира

  12.05.2024 07:57             
Сменят курса на ансамбъл „Пазарджик“ и Симфоничния оркестър, Атанас Чолаков ще се пенсионира

 

ПАЗАРДЖИК. „Нов курс“ ще поемат две от културните емблеми на Пазарджик – ансамбъл „Пазарджик“ и Симфоничния оркестър. А досегашният художествен ръководител на ансамбъла Атанас Чолаков, който има безспорен дългогодишен принос за блясъка на ореола, който си е изградила представителната ни фолклорна формация, ще излезе в пенсия. Това стана ясно след изявление пред медиите на зам.-кмета Таня Колчакова-Янева.

„Започваме активно да търсим скрития потенциал в културните ни институти – ансамбъл „Пазарджик“ и Симфоничния оркестър. В ансамбъл „Пазарджик“ виждаме огромен потенциал за младите хора там, да намерят поле за изява и финансови стимули чрез алтернативни източници, които те самите да си осигурят. Най-късно в началото на другата седмица стартираме конкурс за нов художествен ръководител. Той ще бъде натоварен с огромни очаквания от наша страна, защото смятаме, че с по-иновативно управление и една нова енергия ще постига още по-големи успехи“, заяви Колчакова-Янева. Относно Симфоничния оркестър тя допълни, че се планира да се създаде допълнителна програма наред със съществуващата, която да бъде атрактивна и да привлече по-голям кръг от хора, „не само от Пазарджик, а и извън него“. И в момента на симфоничните концерти идват гости от София и Пловдив, но е факт, че по-младата аудитория като цяло не се изкушава от симфоничната класическа музика.

„С художествения ръководител проф. Паликаров си стиснахме ръцете и ще вървим в тази посока“, каза зам.-кметът. Тя не скри, че има финансова дупка в перо „Култура“.

„Голяма част от разходите за тези събития миналата година не са разплатени. В момента в отдел „Култура“ имаме неразплатени разходи на стойност 500 000 лева. В някои от случаите действаме при форсмажорни обстоятелства, защото контрагенти и партньори не искат да работят с Община Пазарджик заради неплатени сметки отпреди. Търсим начин и това да се случи. Забелязах доста хаотични процеси, които са наследени и касаят финансирането на различни инициативи. Няма прозрачност, няма структура. Ние стартирахме първия такъв процес по отношение на писателите. Вече имаме уточнен бюджет, който ще е в рамките на 15 000 лева, стартира буквално до часове. Ясни са критериите, по които ще бъдат оценявани ръкописите – от изцяло външна обективна комисия, в която ще участва председателят на СБП Боян Ангелов“, допълни Таня Колчакова-Янева.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички