Пазарджик

Тази събота: Европейска нощ на музеите идва в Пазарджик!

  15.05.2024 17:39             
Тази събота: Европейска нощ на музеите идва в Пазарджик!

Тази събота, 18 май 2024 г., Община Пазарджик ще се присъедини към международния културен форум „Европейска нощ на музеите“.  От 18:00 до 24:00 часа Регионалният исторически музей и Художествената галерия „Станислав Доспевски“ ще отворят вратите си за посетители безплатно. Tази година Европейската нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите.

Регионалният исторически музей ще представи емблематични експозиции като “Лапидариум”, “Възраждане” и “Нова история”. Достъпни свободно ще бъдат и временни изложби като “Вдъхновение и красота от сърцето на българската земя” и изложбата на макети на възрожденски къщи, изработени от ученици от групата по изобразително изкуство “Спомени от миналото” към СУ “Димитър Гачев” – Пазарджик.

Част от програмата на музея ще са музикалните пиеси от различни жанрове, изпълнени на саксофон от Валентин Генчев. Изпълненията ще бъдат от 20:00 до 20:45 часа и от 21:00 до 22:45 часа.

Художествената галерия „Станислав Доспевски“ ще открие вечерта с изложбата “Безкрайност” на художниците галеристи в 18:00 часа. В 19:00 часа ще се проведе концерт на мандолинен състав „Елена Генова“. Галерията ще представи и две специални изложби - „Портрет“, посветена на 200 години от рождението на Станислав Доспевски, и „Стоян Василев – художник, учител, пътешественик“, посветена на 120 години от рождението на артиста.

По този повод кметът на общината Петър Куленски коментира: „Европейската нощ на музеите е възможност всички жители на града и гостите му да излязат и да се докоснатт до богатото културно наследство на Пазарджик, както и да го споделим с нашите деца. Радвам се, че Пазарджик участва активно в тази инициатива, която обединява културни институции и дейци от цялата страна. Призовавам всички, които имат възможност, да се присъединят към нас в тази нощ, изпълнена с изкуство, музика и история.“

(Зн)


Свързани