Други

Мария Баракова показва най-новите си живописни платна в Стария Пловдив

  16.05.2024 17:03             
Мария Баракова показва най-новите си живописни платна в Стария Пловдив

От 16 до 31 май 2024г. галерия „Андромеда Арт“ в Пловдив с удоволствие представя колекция с най-новите платна и акварели на Мария Баракова в самостоятелна изложба от абстрактна живописна лирика. Разпознаваме автора по меките, пастелни композиции с деликатно обособени обекти и образи. Селектираните творби оформят колекцията „СЪН“. Философски разгледаната тема за сънуването в житейския ни кръговрат с усещане за загадъчност, предизвикваща интелекта в зрителя, асоциативната му мисъл и сетивата му за радостта от живота и малките детайли, които осмислят деня и нощта. За настоящата експозиция Мария е концентрирала лиричната си натура в 23 живописни композиции, изпълнени в акрилна, акварелна и смесена техника синтезирайки артистичната и личност, творчески вдъхновения и заряд.

Върху бялото платно акрилни и акварелни багри флиртуват с водата и мисълта на Мария. Като финал с пастели и ярки  тонове, златни нишки и боравейки еднакво добре както с меките топли, така и със студените сложни нюанси създава композиции и бленувани сънища придобиват реалност. Усещането за нежен джаз или хайку в цвят е категорично и убедително от всяко нейно платно. Баракова, майсторски повежда наблюдателя в своите сънища, чрез чувства пресъздадени от цвят и форма. Тя търси и създава образите и емоциите в нежния сблъсък на няколко цвята, там където се срещат топлото на деня и хладът на утрото или вечерта в съновидения. Картините са  цветни живописни сънища , които с изразните средства на цвета носят наслада на сетивата и възбуждат размисли. Предоставят възможността свободното съзнание и въображение на зрителя да ги определи, усети, осмисли, да намери историята. Така всеки бива обогатен, усеща и намира своето блаженство от постигнатия баланс от кадифени багри и композиционни абстрактни решения. Цветовете преливат един в друг, проникват, взаимодействат, хармонизират, допълват се, подкрепят се, докато не започнат да въздействат като едно цяло. В тази привидно абстрактна композиция, Мария Баракова разхожда и завръща съзнанието ни от сън в реалността, чрез характерно стилизираните образи, животни или пасторални картини от ежедневието, които загатват за конкретна случка или история поднесени за зрителя от лирични заглавия:  Родопска идилия, Перо на птица, Изкушение, Оренда, В белите платна на тишината, Надпревара с времето, Вихрогон, Пчелата и др.

Живописта на Баракова, пластиката, фината и цветна поезия са първични и експресивни. Те са далечно ехо от времената на стари хилядолетни цивилизации. В този единен картинен свят нашите спирки са сънищата ни наяве и отвъд в представите ни. Колекцията от сънища символично са белязани със звуците на „неповторимите“ български орнаменти, багри и ритмика, златисти и сребристи тонове, светлинното шоу, магията на утрото, деня и нощта. Светлината в творбите осветява отвътре - душата “космическите измерения“ на вътрешния свят на художника, отразявайки се в представите и мечтанията на зрителя. Там, където няма време, там където имат власт красота и вечност.

Експозицията може да бъде видяна от 16 до 31 май 2024 г. в изложбената зала на галерия Андромеда  Арт, ул. "Д-р Стоян Чомаков" 1, Старият град – Пловдив.

 

(Зн)


Свързани