Четвъртък, 04 Юли 2024
 
Регионът

Над 1000 участници очаква Костандово на 27-ия национален фолклорен фестивал

  18.05.2024 07:11             
Над 1000 участници очаква Костандово на 27-ия национален фолклорен фестивал

Хора на девет ката ще се извият на центалния площад „Европа“, Николай Славеев, Мария и Магдалена Филатови и оркестърът на Панчо Иванов ще веселят жителите и гостите на вечерните концерти

От вчера до неделя Костандово се превръща в столица на автентичния фолклор от Западните Родопи. От 17 до 19 май ще се проведе 27-ото издание на националния фолклорен фестивал „Костандово – 2024“.

Официалното откриване бе снощи, от 20.30 часа, когато специален гост бе обичаният народен певец Николай Славеев. Чакани официални гости бяха кметовете на община Ракитово и на съседните населени места, представители на общинското ръководство, бивши кметове, кандидати за народни представители, председателката на РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик инж. Радка Кочева  и т. н. От сцената кметът на Костандово Валентин Вигнев също поздрави участниците и публиката.

В днешната събота (18 май) вечерта за доброто настроение ще се погрижи

оркестърът на Панчо Иванов от Гоце Делчев

Началото на концерта ще е в 20 часа. А в неделя (19 май), отново от 20 часа, за всички присъстващи ще пеят сестрите Мария и Магдалена Филатови. Закриването на фестивала ще е с тържествена заря.

Главните действащи лица обаче, както всеки път, ще са самите участници. Броят на фолклорните състави през 2024 г. ще надхвърли 80 с над 1000 участници от Хасковска, Смолянска, Благоевградска, Пернишка и Софийска област. Участниците от Пазарджишка област ще са най-много, а тази година ще има и от Варненска област. Както и от София-град.

Имало е дори още желаещи,

на които се е наложило домакините да откажат участие, тъй като опитът ги е научил, че повече от 35 групи на ден са прекалено много и провеждането се затруднява.

Първи в петък ще се изявят именно домакините. Още преди откриването вечерта 15 състава от община Ракитово и от Костандово ще покажат своя майсторлък. В събота на сцената ще излязат 32 групи, а в неделя – останалите 35.

В състава на журито влизат Галя Асенова от телевизия СКАТ, Николай Чапански от Радио Пловдов, Иванка Паунова от ансамбъл „Пазарджик“ и музикалният педагог от Ракитово - маестро Никола Янев – Чоли.

За участниците са предвидени

плакети и грамоти,

както и безплатен обяд. Характерно за националния фолклорен фестивал в Костандево е още, че той е без такса за участие.

- Над 1000 души, плюс многобройна публика, отново ще се радват на хубавия празник, в какъвто обикновено се превръща нашият фестивал, на гостоприемството на костандовци, на вкусната храна, характерна за нашия регион – обеща Пламен Киселов, секретар на местното читалище „Просвета-1919“. Той също така напомни, че всяка година фестивалът е свързан с Празника на Светите равноапостоли Константин и Елена.

И тази година Костандово очаква много гости за голямото събитие. Те идват от най-различни краища на България. Оставащите през трите фестивални дни отсядат в местните къщи за гости, в къщите за гости в Дорково, както и в хотелите във Велинград.

Вечерите са особено паметни, когато всички заедно се веселят.

- Извиват се хора по двете ката. На площад „Европа“

буквално няма къде да хвърлиш яйце

– доволен е Пламен Киселов.

В събота, от 11 часа, в самото читалище пък ще има Фолклорна академия, организирана от РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик, като лекции ще изнесат Иванка Паунова и Галя Асенова.

Организатори на 27-ия националния фолклорен фестивал „Костандово – 2024“ са Община Ракитово, Кметство Костандово и НЧ „Просвета-1919“.

От страниците на „Знаме“ кметът Валентин Вигнев също отправи покана към всички любители на фолклора да отдадат заслуженото на едно от най-големите фолклорния събития по нашия край. Той акцентира и на богатия не само културен, но и спортен живот в Костандово:

- Предишната седмица организирахме състезания по борба. На 18 май е състезанието по футбол, а на 19 май - това по волейбол. На същата дата са и традиционните конни надтегляния. И за тези събития очакваме много гости и участници. За всички участници осигуряваме храна.

Мила ТОДОРОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички