Регионът

Пещера се поклони пред Осман Ефенди (снимки)

  17.05.2024 14:56             
Пещера се поклони пред Осман Ефенди (снимки)

Пред паметната плоча се събраха местни жители и гости на града. За да почетат делото и живота на видния пещерец спасил града от тежка драма, на поклонението организирано от Община Пещера пристигнаха кметът Йордан Младенов, Васил Филев- председател на местния парламент, представители на политически сили, кандидати за народни представители, общественици и граждани.

Слово за живота и делото на бележитият пещерец произнесе Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет на Община Пещера.

Тя припомни колко голяма е заслугата  на Осман Ефенди за спасяването на около 700 жени, деца и старци от Батак, останали живи след въстанието, както и факта, че осиновява едно баташко момиче, останало сирак по време на тези драматични дни на 1876 г,

"Повдигайки завесата на живота и делата на Осман Ефенди справедливо ще бъде да  го посочим и приобщим към онези личности след Освобождението, които с гордост наричаме  строители на нова България.", допълни Карамитрева.

Присъстващите сведоха глава пред делото на именитият ни съгражданин и поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Спасителят на Пещера.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички