Понеделник, 19 Авг 2024
 
Пазарджик

Единодушно избраха четирима почетни граждани на Пазарджик и петима носители на Почетния знак /СНИМКИ/

  20.05.2024 14:36             
Единодушно избраха четирима почетни граждани на Пазарджик и петима носители на Почетния знак /СНИМКИ/

ПАЗАРДЖИК. Преди минути на тържествена сесия послучай предстоящия празник на града - 21 май, Ден на св. св. Константин и Елена, Общинският съвет гласува за почетни граждани да бъдат обявени четиримата номинирани. Както писахме по-рано, това са журналистът Иван Гарелов, проф. Тодор Балкански, скулпторът Спас Киричев и д-р Мария Пишмишева да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин“.

Сесията започна с изслушването на Химна РБългария и Химна на Пазарджик.

На тържественото заседание приветствия поднесоха председателят на Общинския съвет Найден Шопов, областният управител Валентина Кайтазова, кметът на общината Петър Куленски, представители на групи в Общинския съвет.  "За мен е удоволствие да поздравя всички присъстващи тук и жителите на Пазарджик с предстоящия празник на Пазарджик. Ние като представители на местната власт работим за развитието на нашия град. Искам да ви уверя, че във всичките си действия в Общинския съвет сме ръководени от грижата за по-.доброто бъдеще на нашия град", каза Шопов и допълни, че е убеден как с общи усилия ще бъде отстояван авторитета на града и общината и за в бъдеще - защото движеща сила в Пазарджик са хората.

В приветственото си слово Куленски призова с общи усилия да се създадат проспериращи и процъфтяващи област, град и община, които предлагат възможности за всички. "Градът ни е мозайка от различни гласове и гледни точки, всяка от която допринася за живия плет, който прави Пазарджик уникален. Именно това разнообразие трябва да ни тласка напред, а не да ни разделя... Пазарджик винаги е бил град със забележителен потенциал, нашият напредък трябва да се гради на всеотдайността и упоритата работа на всеки един негов жител. В сърцето на Пазарджик са неговите хора. Нашият град е изправен пред много предизвикателства, но съм сигурен, че ще продължим да ги преодоляваме заедно. Имаме амбициозни планове за бъдещето на града, голяма част от които вече са задвижени. Ние се ангажираме да създадем община, която предлага възможности за всички. Нека утре, когато празнуваме Деня на светите равноапостоли Константин и Елена, да празнуваме и нашето единство! Нека Бог да бъде с Пазарджик“, завърши кметът на общината. 

"Убедена съм, че всеки един от присъстващите в тази зала е дал частица от себе си за Пазарджик. Че милее за нашия град и работи за развитието му. Съхранил в себе си духа на видни интелектуалци и общественици, Пазарджик е градът, в който сме избрали да живеем, да работим и да съграждаме в името на нашите деца и бъдещето на България. Благородството не се изразява в това да превъзхождаш другите, а в това да превъзмогваш себе си - собствените си страсти и слабости. Затова ви пожелавам в трудни моменти да намирате воля, разум, и да превъзмогвате себе си в името на Пазарджик", каза от трибуната областният управител Валентина Кайтазова.

„Няма да скрия, че аз бях малко изненадан от тази награда. Аз съм човек, който преди 60 години е излязъл от града – войник, студент и така нататък…  Но се оказа, че все пак имам корени в този град. Затова държа да подчертая, че част от тази награда се полага и за моите родители – моите баща и майка, които бяха истински отдадени на хората в Пазарджик. За времето, което ми остава, ще направя всичко възможно да оставя някаква следа в Пазарджик. Може би книга – стига да успея. И да имаме повод още един път да се срещнем. Благодаря ви много! Много ви благодаря“, завърши словото си Гарелов.

Скулпторът Спас Киричев започна с думичката "късмет". "Имах късмета да се родя в Пазарджик- градът на Станислав Доспевски, на Георги Герасимов, на Величко Минеков. Имах късмет преди 35 години, когато се върнах в родния си град, че тогавашната културна общественост ми повярва и помогна на един млад автор. Имах късмет, че имах много добри учители, както в Пазарджик, така и в София - както ме научиха на занаят, така и ми помагаха после в рализирането на монументалните работи. Визирам проф. Величко Минеков. Имах късмет и с моето чудесно семейство - съпруга и две деца, които са дипломирани художници. и много от монументалните работи са общо дело", каза още новият почетен гражданин и добави, че когато преди време са го питали колко работи е направил, отговорът бил: "Недостатъчно". "Защото имам желание да правя още", добави Спас Киричев.

Зам.-кметът Таня Колчакова-Янева прие наградата и прочете поздравителен адресот името на д-р Мария Пишмишева - началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик, която по обективни причини нямаше възможност да присъства. В писменото си обръщение д-р Пишмишева благодари за номинацията, която определи "като голяма чест" и припомни за зловещата пандемия от Ковид-19, когато за известно време се е наложило да работи с гипсиран крак, защото в такъв момент собствените несгоди трябва да отстъпят място на по-значими неща. „Искам да изградя в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик един екип от хора, които знаят, могат и искат, и не бягат, за да им вярват хората, които се лекуват при нас.М оят живот и кариерно развитие са в Пазарджик и се гордея с това. Затова мечтая за един град, пълен с хора, за културни зали, кина и библиотеки, пълни с деца и младежи“- се казва в поздравителния адрес на д-р Пишмишева, коятто пожела на всички да са здрави и да обичат своя град, който да бъде "Града на усмихнатите хора".

Отличието на проф. д-р. Тодор Балкански, завеждал секция „Българска ономастика“ в Института за български език към Българска академия на науките, бе присъдена посмъртно (1944- 2020 г) и беше получена от неговата съпруга, г-жа Варданян. „Много Ви благодаря, че помните и почитате моя велик съпруг. Имах щастието да живея 17 години с проф. Балкански - духовен и качествен човек. И наистина имате късмет, че сте имали такъв гражданин“, каза съпругата на проф. Балкански.

На заседанието бяха присъдени и отличията „Почетен знак“ за граждански принос. Тази година негови носители са писателите Продрум Димов, Георги К.Спасов, волейболната легенда Тодор Алексиев, капитанът на националния женски отбор по волейбол Петя Баракова, и шахматистката Стефка Савова.

Георги К. Спасов отказа да приеме почетния знак. "Имах някои лични очаквания", каза той в обръщението си от трибуната и припомни, че тази година навършва 75 години, както и че е единственият номиниран от три институции, които са мотивирани от неговата дейност в образованието, културата и литературата в продължение на 45 години в Пазарджик. Спасов припомни и заслугите си към Пазарджик и завърши: "Отказвам отличието „Почетен знак“. То ми бе присъдено преди 2 години и в последния момент неочоквано и необосновано подменено с почетна грамота. Не ме вписвайте в почетната книга. Моята почетна книга е извън тази сграда - в любовта и уважението на стотици хора, на които благодаря за подкрепата!“, каза Спасов, след което напусна залата. 

Празникът на Пазарджик - 21 май, се чества от 1930 година, сочи справка в Държавния архив. Тогава училищното настоятелство на Втора смесена гимназия предлага деня на Св. равноапостоли Константин и Елена да бъде определен за ден на града. Датата е свързана с почитане на паметта и на видния възрожденец, роден в Пазарджик- Константин Величков

(Зн).

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845
Всички