Регионът

Училището в Сърница чества 100 години днес

  24.05.2024 17:11             
Училището в Сърница чества 100 години днес

Този 24 май за училището в Сърница е малко по-различен и много специален. Навършват се 100 години от създаването му през далечната 1924-а.

- Един век на усърдие, любознателност, упоритост, просвещение. Един век, в който децата на Сърница се учат на любов към знанието и образоваността, на родолюбие и духовност – каза по този повод кметът на общината Неби Бозов.

- Всеки един от нас, роден и израснал в Сърница, е стоял на чиновете в тези стаи, за първи път се е научил да чете и пише тук, да пресмята и брои – продължава той. - Всеки един от нас пази скъпи спомени от ученическите си години. Тази институция е надживяла голяма част от нашите предци. Наш дълг и задължение е да направим всичко възможно да надживее нас, децата ни, внуците ни и да съществува още много години по 100.

Макар и разпилени по всички кътчета по света, сме най-обединени в желанието си да бъдем всички заедно в родното си място с нашите деца, родители и близки. Да водим достоен и справедлив начин на живот, в съответствие с европейските ценности. Това зависи от нас.

И аз ви призовавам заедно да изградим и съхраним отговорно, мъдро и развиващо се общество в Сърница. А това може да стане само с образовани, духовно богати и активни млади хора.

По повод 24 май кметът Неби Бозов се обърна към своите съграждани с думите:

- Ако традицията е белег на националната ни идентичност, то българското училище винаги е било един от най-светлите й символи. Векове наред науката, просветата, развитието на духовността и културата са значими ценности за народа ни.

Именно затова всяка година на 24 май всички българи от близо и далеч отдаваме почитта си към делото на братята Кирил и Методий. Няма друг народ, който с такава дълголетна любов да посреща всяка година празника на духовното си извисяване. Въпреки превратностите на историята ни, българите пазим и предаваме вече 11 века това скъпо завещание, което на малко народи е отредено да имат.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЗАМЕНЯМ АПАРТАМЕНТ В ПАЗАРДЖИК ЗА АПАРТАМЕНТ ВЪВ ВЕЛИНГРАД. 0896 357 762

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031
Всички