Други

“Хаджилийка“ със златен медал от Старопланинския събор под Царевец

  26.05.2024 06:50             
“Хаджилийка“ със златен медал от Старопланинския събор под Царевец

ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Група за изворен фолклор „Хаджилийка“ от село Юнаците се завърна със златен медал от престижния национален Старопланински фолклорен събор „Балкан фолк“ в старопрестолния град (11-13 май). Съборът е основно събитие на Музикални празници "Евро фолк", които се провеждат в градове в цяла Европа от 2003 г., а търновският е определян като Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства. В него ежегодно участват от 7000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори. От 2007 г. Музикални празници "Евро фолк" са под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ.

Групата с художествен ръководител Иванка Консулова към НЧ "Хаджи Найден Йованович - 1935 г." - с. Юнаците се представи с китка от пазарджишки песни, едната от които е от Юнаците. Песента е издирена, запазена и  описана от Иванка Трайкова през 1990 година. Жената, която й е я изпяла, се казва Мария Ангелова Велинова, също юначанка.

„Изключително ценни са тези стари автентични песни, които са запазени отпреди толкова години и съхранени до днес“, коментира пред „Знаме“ маестро Иванка Консулова. В групата участват 10 жени, които съхраняват и българската фолклорна песен, за което разчитат и на гъдуларя-корепетитор Тодор Ангелов.

„Това е много хубаво начало за 2024 година“, радват се гласовитите златни медалистки, които вече почерпиха за успеха.

Характерна особеност на музикалните празници "Евро фолк" е, че всички сценични изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника. Най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни телевизии в България и по сателитните телевизии "Родина ТV" и "T.TV.I.", както и по телевизия "EuroFolk TV" със свободен интернет достъп от целия свят.

(Зн)


Свързани