Пазарджик

В нашата класна стая няма грешни отговори, казва Мария Николчева

  24.05.2024 07:03             
В нашата класна стая няма грешни отговори, казва Мария Николчева

Учителка организира приключения за децата

ДИНКАТА. Мария Николчева е учителка на третокласници в ОУ „Кочо Честименски“ в лесичовското село. Казва, че с нейните ученици работят за позитивна нагласа в класната стая, където децата да се чувстват значими, приети и участват активно в процеса на учене чрез правене. „В нашата класна стая няма грешни отговори, има активен процес, където всеки има право на глас и да бива уважаван от всички“, казва г-жа Николчева , която в навечерието на 24 май традиционно

организира кампания „Дари книжка на дете от село Динката“

Нейните ученици не разполагат със свои библиотеки вкъщи и това я провокирало да помисли как „да ги покани в приказния свят“.

„Фокусът на кампанията бе хората да заведат децата си в книжарница и те да изберат своя любима книжка за мой ученик. И така всяко дете получи  книжка с персонално писмо с послание. Кампанията придоби сериозни мащаби и наистина големите човеци дариха ЧУДО за едни деца, които за първи път получаваха книжки. Потърсиха ни хора от различни кътчета на страната, дори и от чужбина, за да бъдат част от реализацията на кампанията. Успяхме да сформираме фонд от чудесна детска литература в класната стая, който е достъпен за всички по всяко време. Имаме библиотекар на седмицата, който предоставя книжки на децата за вкъщи“, казва преподавателката, която е част от програма „Нов път в преподаването“ на „Заедно в час“.

Сред дарените книжки имало и такива, посветени на

развитие на социално-емоционалните умения

на децата. Всеки ученик има и своя специална тематична тетрадка, в която работим върху емоции и чувства.

“Получихме чудесни логически игри, пъзели, табла за разпознаване на емоциите и обясняване на чувствата. Сега през учебната 2023/2024 г. залагам много на работата върху разпознаване на емоциите, проява на емпатия, приемане на различния, изграждане на отношения и ценности у моите ученици. Силно вярвам, че децата имат нужда от подкрепяща среда, в която да растат уверени и спокойни. Именно това е пътят напред и нагоре. Наказанията нямат място в нашата реалност, защото ние си говорим, прощаваме си, извиняваме се и рефлектираме над действията си последствията от тях“, убедена и Мария Николчева.

Тя решила, че трябва да мотивира децата

За целта допълнително работи по проектни дейности, които й дават възможност да срещне различията и приликите в българския и ромския фолклор)Основната й цел е създаване на среда, в която всеки се чувства ценен, уважаван и приет със своите различия, в които можеш да бъдеш себе си, да изкажеш своето мнение без притеснение. Само така децата могат да израстват свободни хора, които не се страхуват да взимат решения и да носят отговорност. В гонене на целта

фокусът

пада върху драматизация на приказки, танци, работилници от глина, участие в благотворителни кампании. Почитане на всеки празник в календара на нейните ученици. Затова в класната стая гостуват активно ролеви модели, които вдъхновяват.

„Преди дни ни гостува поредния ролеви модел, които даде повод на моите деца да помислят върху предизвикателно, че и без да си завършил висше образование можеш да бъдеш на върха на международна компания. Или просто да развиваш силните си страни. И посланието „Не нужно да бъдеш най-добрия, а просто да даваш най-доброто от себе си“! Ходихме до Етнографския музей в Пазарджик и се включихме в работилница за автентични сурвачки. Рисувахме и великденски яйца по велинградската технология.  Децата нямат търпение за приключения!“, казва учителката.

Театър с послание за различието

За пръв път децата гледали такъв театър – с чуващата Юлия Коларова и глухата актриса Росица Караджова, която играла с езика на жестовете в „Отвъд стената”. Невероятно преживяване с талантливи актриси, които показаха по закачлив начин на децата, какво е да си различен и как издигаме бариери помежду си, но и как можем да протегнем ръце и те да изчезнат.

Г-жа Николчева с вълнение споделя, че вече е планирала „лятно приключение“ за децата. „Ще си партнираме с доброволци от  Servier България, които ще вдъхновяват децата и ще творят с тях. Две вълнуващи седмици се очертава да четем и драматизираме откъси от любими приказки, рисуваме тематични фланелки, изработваме феи и супер герои, създаваме “вкусни” цветя, сглобяваме модели на Слънце, Земя и Луна, да танцуваме и пеем летни хитове и ще спра до тук, защото още планираме. Предвидила съм здравословно меню за децата по време на цялото лятно училище. Гостува ни собственичката на Зеленото в Пазарджик. Прекрасната Горица ще кулинарства здравословна храна за всички ученици в лятното училище. Децата вече се запознаха с вдъхновяващата дама - кулинар и приятел на децата, която ни разказа за любимите си детски книжки, за кариерата си и ни почерпи с вкусна свежо направена лимонада и ароматни кокоски без захар. Всички се вълнуваме какви ли изкушения ни очакват по време на летните ни занимания… Общността от родители ме подкрепя и помага във всяко начинание. Правим си

неформални родителски срещи „на сладки приказки“

Не търся родителите само, за да информирам за проблеми, а и за да празнуваме успехите. Да се поздравим, да се усмихнем заедно, защото поводът са нашите деца!“, убедена е Мария Николчева.

Нейният призив е да влагаме сърцето си, да бъдем искрени, да счупим рамката на ограниченията, защото учениците имат нужда не просто от учител, а от ментор и приятел. И добавя: „Подкрепата и насърчаването преди критиката!“

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички