Понеделник, 26 Авг 2024
 
Регионът

Министърът на туризма Евтим Милошев бе гост на среща с хотелиерския бизнес

  27.05.2024 10:09             
Министърът на туризма Евтим Милошев бе гост на среща с хотелиерския бизнес

Годишното редовно общо събрание на “Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград и Западни Родопи” се състоя в хотел “Санте” в края на миналата седмица.

Събитието бе уважено от служебния министър на туризма Евтим Милошев и зам.-министъра Ирена Георгиева, областния управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, кметовете на Велинград д-р Костадин Коев, на Ракитово - Георги Холянов, на Батак - Георги Харизанов, Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията и Златко Златанов - председател на СХР във Велинград, представители на туристическия бранш.

“Велинград е динамично развиваща се дестинация с впечатляващ растеж и заслужено е отличен като СПА столицата на Балканите”. С тези думи министър Милошев откри срещата, която примина в диалогичен тон и на експертно ниво.

Той увери, че Министерството на туризма отдава необходимото внимание на региона и макар, че към момента не може да се говори за дългосрочни концепции в рамките на служебното правителство, то все пак е нужно да се търсят решения на проблемите в сектора.

Като основен такъв, Милошев открои липсата на работна ръка след българското население и посочи, че на морето това лято персоналът ще е предимно от развиващи се страни от третия свят.

Министърът изказа удивлението си срещата си с учениците от ИПГИТ “Алеко Константинов”, Велинград и призова бизнеса да работи в по-тясно сътрудничество с учебното заведение.

Кметът на Ракитово Георги Холянов представи няколко идеи за развитието на туризма в общината, сред които проектът Сюткя, който е от национално значение, проектът за нов музей в Ракитово, както и за развитието на Плиоценския парк в Дорково и местността Цепина.

Като основен проблем за привличането на туристи Холянов посочи недобрата инфраструктура по пътищата, стопанисвани от АПИ и поиска съдействие за реновирането най-вече на пътя Велинград - Ракитово.

Министър Милошев и областният управител обещаха да съдействат в най-кратки срокове пътната отсечка да бъде ремонтирана, храстите окастрени и туристическите дестинации в община Ракитово - по-достъпни.

След официалната среща, министър Милошев, заедно с кмета Холянов посетиха килимарския цех в Костандово, където министърът прекара над два часа и беше впечатлен от случващото се в семейната фабрика, която разнася славата на тъкачеството в цял свят и е основен пазител на историческото Европейско килимарско наследство.

Георги Холянов запозна министъра на туризма с идеите за създаване на музей, в който ще бъде отделено специално място и за интерактивно преживяване и в килимарския цех.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845
Всички