Други

Трима столетници във Велинград от началото на годината

  26.05.2024 08:40             
Трима столетници във Велинград от началото на годината

Дали заради минералната вода и климата, и тримата младеят, а духът им е бодър

Трима велинградчани са навършили 100 години от началото на 2024 г. Дали заради минералната вода и благотворния климат, но впечатление определено прави и факта, че и тримата изглеждат доста добре за възрастта, а духът им е жив.

Цветко Цинцев и Лилия Баракова първи прехвърлиха един век тази. В средата на май към тях се присъедини и Кипра Белухова. Тя и семейството и са преселници от гръцкото селце Горно Броди, близо до Серес. Има четирима братя и една сестра, които също са дълголетници. Цял живот се е трудила и „До скоро чопкаше по двора с мотичката” – споделя дъщеря й Мария. Двете внучки и тримата правнуци живеят в чужбина, но често идват при нея.

Цялата велинградска общественост се радва на своите юбиляри. Кметът на общината д-р Костадин Коев, както и представители на местния Общински съвет, не пропускат да ги почетат. Посещават ги в домовете им - навръх рождените им дни. Освен внимание и топли думи, новите столетници получават плакет, грамота, торта и други подаръци. Те пък с удоволствие почерпват своите гости. Пожеланията, които се отправят към тях, са предимно за здраве, бодър дух, воля и да продължават да споделят своята мъдрост с младите хора.

- Това са хора с дълъг и богат жизнен опит. Изживели са живота си с отговорност и всеотдайност към обществото и семейството. Неслучайно техните юбилеи са събитие за града ни, което носи уважение и гордост – казва кметът д-р Костадин Коев.

Винаги с нескрито вълнение, столетниците благодарят от сърце на познати и непознати за вниманието и признанието.

(Зн)


Свързани