Други

Маргарита Караджова: 45 години кауза и любов – това е ансамбъл „Елица“!

  30.05.2024 06:02             
Маргарита Караджова: 45 години кауза и любов – това е ансамбъл „Елица“!

ПАЗАРДЖИК. Маргарита Караджова, хореограф и главен художествен ръководител на представителния детско-юношески ансамбъл „Елица“, вече 45 години разнася красотата на българските песни и танци у нас и в чужбина, печели престижни награди, радва почитателите на българския фолклор. Празникът ще се състои на 7 юни от 18:30 часа в залата на ДКТ “Константин Величков”. В програмата ще видим песни и танци от почти всички етнографски области на България. „Финалът на концерта ще ни върне в Пазарджишкия регион, който е изключително богат на музика, ритми, обичаи, защото в него се преплитат, Равнината, Средногорието и Родопите“, открехва вратата Маргарита Караджова.

- Г-жо Караджова, кой Ви запали по танците?

- Моята майка пееше много хубаво народни песни. Дори има записи в радио “Варна”. Ние сме голяма фамилия, майка ми и баща ми са шестите деца в семействата. Когато се събирахме на празници, майка пееше, брат ми свиреше на акордеон, а аз играех, и на 6 години ме заведоха в местния танцов състав на град Попово, където съм родена. Там ме посрещна г-жа Стела Димова, ръководител на състава. Изключителна жена, тя ме плени със своята усмивка и ме запали по фолклора. Научи ме на труд, постоянство, дисциплина, направи ме, което съм. Днес тя е на 90 години и все още получавам напътствия и съвети. Много я обичам и благодаря за всичко, което е направила за мен. Желая и аз да бъда такава за моите възпитаници.

- Вече 45 години сте хореограф и главен художествен ръководител на „Елица“…

- През 1979 г. председателят на Градския съвет за култура в Пазарджик, г-н Пекалиев, ме покани да стана хореограф на новосформиращия се детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци. Отпуснаха 6 щатни бройки: двама хореографи, диригент на хор, диригент на оркестър, корепетитор и организатор-домакин. Като начало започнах сама, след това назначиха за втори хореограф Георги Георгиев, мой колега от АМТИИ Пловдив.  През 1981 г. назначиха Станьо Търкаланов за диригент на оркестъра и през 1982 г. поканихме Карамфила Григорова за диригент на народния хор. Обучавахме 300 деца от града и региона. Имаше стабилна школа по народни инструменти към читалище “Христо Ботев”, която захранваше детския оркестър. Имахме много хубава база, бившето читалище “Георги Стефанов”, солиден гардероб от костюми, сценография и реквизит. За няколко години за консултант на ансамбъла поканихме Иван Тодоров - виден хореограф, народен артист, един от доайените на българския танцов фолклор. Работихме здраво, изнасяхме концерти в региона и страната - по 30-40 на сезон. Носители сме на златни медали от всички национални фестивали на любителското народни творчество. Пътуванията зад граница се определяха от София, от Центъра за художествена самодейност. В чужбина можеха да излизат само представителните колективи и златни медалисти. Така за първи път ансамбълът посети ГДР, Франция, ЧССР (Чехия и Словакия) и Македония. През 1995 г. останахме без база и без костюми. По това време преподавах на хореографски паралелки в НУ “Отец Паисий”. Директорката Феня Проданова ни приюти. Там сме и до днес, а главния художествен ръководител на ансамбъл „Пазарджик“ Атанас Чолаков присъедини нашите щатове към тях и ние се превърнахме в школа за подготовка на кадри за професионалния ансамбъл. От 1997 г. ансамбълът носи красивото българско име “Елица” по предложение на Карамфила Григорова. Дълга е историята на ансамбъла. Изпълнена с радости, неволи, много труд, успехи, но най-вече с любов към традициите! За да успее човек да ръководи 45 години една формация, означава, че е подбрал правилния екип. Това са хората, които са до мен и ме подкрепят, истински професионалисти, знаещи, можещи, отдадени на изкуството, предаващи своя талант и умения. Карамфила Григорова - диригент на народния хор, хореографите и възпитаници на ансамбъл „Елица“ Костадин Низамов и Надежда Бикова, Михаил Чолаков - корепетитор и ръководител на оркестъра, Спаска Делкова - гардеробиер и домакин...

- Ансамбалът е носител на много награди и отличия от конкурси и фестивали…

- Много са. Изнасяли сме стотици концерти у нас и в Европа. Някои от тях са Голямата награда от VI детски етнофестивал “Децата на Балканите - заедно за Европа”, “XV Конкурс за Голямата танцова награда”, наградата “Сладкопойна чучулига” на общество музика и танц на гр. Пазарджик, Специалната награда - костюми на фестивала “Оро се вие, цървули се кинат” с. Първомай, община Петрич, Първа награда от фестивала “Ла Капелине” в Ница, Франция, специалната награда на евро фолк “Жива вода” в Хисаря и много други. Професионализъм, труд, постоянство, дисциплина, екипност - това е формулата на успеха.  

- Какво Ви дава работата в ансамбъла?

- Удоволетворение - това е точната дума. Вляза ли в залата, всичко останало се изключва. Мислите ми, енергията ми, са насочени към децата. Подготвителните упражнения, танците, всичко това трябва да се изработи в детайли. Децата трябва да изразят емоциите си, да внесат артистичност в изпълнението си, да почувстват характерните особености на движенията. Обичам да създавам танци за малките деца, да търся теми, свързани с игрите им, с приказките, с българските традиции, да се докосвам до децата чрез танца. И когато се получи крайния продукт, за мен няма по-голямо удовлетворение.

- Освен на изкуство, на какво друго учите момичетата и момчетата?

- Танцовите състави са колективни формации. Когато детето се запише в такава от 6-годишна възраст и продължава да участва в нея докато стане на 19, то вече е изградило своя колективен начин на живот. Живее заедно с много деца, учи се на труд, постоянство, дисциплина, да уважава другарите си, да им помага и да се старае повече. Танците му помагат да изглежда добре физически, да има усет към красивото. Ние популяризираме българските традиции чрез нашите възпитаници. Фолклорът ни се е предавал от поколение на поколение и тази връзка не трябва да бъде прекъсвана - това е нашата идентичност.

- Музиката, танците, правят ли ни едно цяло като народ?

-  Българският народ е създал обичаите, песните и танците с една единствена цел - да запази българският дух, да покаже пред целия свят, че въпреки робството България ще я има. В песните и танците е отразен бита на хората, които са се събирали тайно, за да общуват, да споделят живота си, да се чувстват макар и за малко свободни. Ето защо това наследство ни е толкова ценно и то трябва да ни е пример за подражание. 

- След 45 години творческа дейност, имате ли самочувствието на успял творец, на когото децата да подражават?

-  Не е важно колко години са минали, важно е какво си оставил след себе си. Гордея се със своите възпитаници, които днес са лекари, учители, юристи, икономисти,  компютърни специалисти, професионални танцьори, певци и хореографи. Надявам се че моята намеса в техния живот е допринесла те за бъдат, това което са - добри хора, професионалисти и личности. Това, което съм си поставяла за цел, винаги съм го постигала благодарение на уважението, с което се отнасят хората към мен. Благодаря на всички тях и на Община Пазарджик в лицето на всички кметове, че повярваха в мен и с моята кауза - фолклорът.

- Имате и Ваши последователи, прегърнали професията на певци и хореографи…

- Много от нашите възпитаници поеха пътя на професионалното изкуство. Както вече казах ансамбъл “Елица” се превърна в  школа за подготовка на кадри за професионалния ансамбъл “Пазарджик”. Костадин Низамов - хореограф на ансамбъл “Пазарджик”; Гергана Ламбрева - балетмайстор; артист-балетисти: Надежда Бикова, Любомира Димотикалиева, Надя Кочева, Стоян Лукайчев, Георги Георгиев, Стефан Ладжов. Певици: Янка Атмаджова, Петя и Гинка Вергиеви, Гергана Дачинова, Иванка Илиева. Инструменталист - гъдулка: Димитър Димитров. Имаме възпитаници в ансамбъл “Филип Кутев”, в “Мистерията на българските гласове”, ансамбъл “Тракия”, преподаватели в АМТИИ “Пловдив”, в Националното музикално училище в Широка лъка, в оркестъра за народна музика към БНР. 

- Имат ли бъдеще фолклорните състави в България?

- У нас има много самодейни фолклорни състави - почти във всяко населено място. В миналото държавата се грижеше за тях, сега те трябва да оцеляват според професионализма и мениджърските умения на своя ръководител. Ако си трудолюбив, напорист и иновативен ще успееш. Ако не, ще вегетираш. Всяко едно начинание има бъдеше, ако го превърнеш в своя кауза.  Всяка година попълваме редиците на ансамбъл “Елица” с нови деца - певици, певци, танцьори и танцьорки. Репетициите се провеждат в НУ “Отец Паисий” в Пазарджик.  Записването за новия сезон (месец октомври) вече започна. Който желае може да се обади на телефон 0892095486. Всички преподаватели са професионалисти със солиден педагогически стаж. Заповядайте при нас!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЗАМЕНЯМ АПАРТАМЕНТ В ПАЗАРДЖИК ЗА АПАРТАМЕНТ ВЪВ ВЕЛИНГРАД. 0896 357 762

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031
Всички