Други

Отличници от 6 пещерски училища се радваха на екскурзия-подарък от “Биовет“ АД

  30.05.2024 20:24             
Отличници от 6 пещерски училища се радваха на екскурзия-подарък от “Биовет“ АД

ПЕЩЕРА-СОФИЯ. Днес 32 деца и 13 преподаватели от 6 пещерски училища посетиха Националния исторически музей и Националния археологически институт с музей към БАН в столицата. Всички ученици са от отборите, които участваха в две състезания организирани от "Биовет" АД - "Пътешествие в миналото" по история и "Химичен многознайко" по химия. Екскурзията им бе подарена от фирма "Биовет" АД като колективна награда за отличното представяне в състезанията. 

Пътешествието в днешния ден стартира от "Железния град" в Пещера, където автобусът очакваше момчетата и момичетата от НУ"Михаил Каролиди", ОУ "П.Р. Славейков", ОУ"Св. Патриарх Евтимий", ОУ"Л.Каравелов", СУ"Св.Климент Охридски" и ПГХВТ "Атанас Ченгелев" и техните преподаватели по история и химия. За всяко от децата "Биовет"АД осигури сандвич и минерална вода за пътуването. 

Учениците и учителите имаха възможност да направят автобусна обиколка в сърцето на столицата и видяха къде се намира Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", паметникът на Васил Левски, университетът "Св. Кл. Охридски", Националният стадион "Васил Левски" и НДК. 

Първите експозиционни зали разгледани от децата бяха в Националния исторически музей в кв. "Бояна", там учениците видяха оригиналите на Панагюрското златно съкровище, съкровището от Рогозен, както и множество други експонати свързани с Праисторията, Античността, Средновековието и Възраждането на страната ни. Интерес предизвика и картата на Антарктида, която е показана в отделна зала посветена на експедицията и базата ни в ледения континент.

Два часа по-късно се озоваха пред вратите на Националния археологически институт с музей към БАН. Там отново ги посрещнаха две екскурзоводки, които разпределиха всички участници в екскурзията на две възрастови групи. 

Един от най-интересните експонати бе новооткритото копие на историята писана от Петър Богдан преди "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Децата се запознаха с много оригинали на български съкровища и находки направени през последните години. Видяха и начините по които са се произвеждали различни предмети за бита и украсата, която са ползвали владетелите и обикновените хора векове преди днешния ден. 

След кратка разходка и почивка в центъра, децата разгледаха и храм - паметник "Св. Александър Невски". Билетите на посетените днес музеи също са заплатени от "Биовет" АД. 

Утре най-малките пещерчета могат да посетят кукления спектакъл "Палавникът" на хасковския театър "Иван Димов", като входът е безплатен и е подарък от "Биовет" АД за децата по случай - Международния ден на детето - 1 юни. Началният час е 11.00, а мястото НЧ "Развитие - 1873".


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЗАМЕНЯМ АПАРТАМЕНТ В ПАЗАРДЖИК ЗА АПАРТАМЕНТ ВЪВ ВЕЛИНГРАД. 0896 357 762

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031
Всички