Регионът

Тракийски пир, антична мода и розови феи на Четвъртия фестивал на туризма и етеричните култури

  31.05.2024 12:14             
Тракийски пир, антична мода и розови феи на Четвъртия фестивал на туризма и етеричните култури

СТРЕЛЧА. За четвърта поредна година Стрелча ще е домакин на Фестивал на туризма етеричните култури – уханен, богат на прояви и много типичен за района форум, който още от създаването си се радва на голям интерес и традиционно събира малки и големи отблизо и далеч. Сред посетителите не липсват дори чужденци, а редовните туристи се множат. Организаторите отново са Община Стрелча, местното читалище „Просвещение-1871” и Историческият музей в града. Всяка година те се стараят не само да надграждат, но и да добавят нови моменти и преживявания за своите гости. Такива ще има и през 2024 г.

Началото на фестивала е на 31 май (петък), от 15 часа, за когато са насрочени посещенията в Минералната баня и Медицинския център „Стрелец”. Желаещите ще могат да разгледат джакузито, басейните,

перлената вана,

масажните кабинети, солната стая, апаратите за лечебни процедури и всички останали възможности, които двете места предлагат. Но по-важното е, че ще се запознаят на място с качествата  и лечебната сила на минералната вода в региона.

Официалното откриване на Четвъртия фестивал на туризма и етеричните култури ще е в 17 часа в градския парк. Веднага след това ще започне детският празник, включващ няколко забавни прояви. В конкурс ще бъдат избрани най-красивият костюм на розова фея и най-прекрасният розов венец.

Всички деца ще нарисуват заедно най-дългата рисунка

в „Цветно приключение”, а в ръцете на аниматори от парти агенция „Косе Босе” е поверено веселото детското шоу „Честит празник, деца”.

От 18 часа в Конферентната зала на Младежкия дом фондация "Пендариум" пък ще представи "Звън на цикади" - радостта от живота в музика, стихове и картини.

Не по-малко наситен на емоции ще е и вторият фестивален ден – 1 юни, събота. От 11 часа желаещите ще проследят „Пътят на розовото масло”, защото са планирани гостуване в „Старата розоварна”, както

участие в истински розобер

И двете ще са съпроводени с песни, танци и добро настроение.

Сред новите моменти тази година ще е презентацията „Загадъчните траки – бит и култура” на сдруженията „Антична Тракия” и „Ситалк”. На откритата лятна сцена в градския парк, между 14 и 18 часа, те ще покажат антична мода и въоръжение, войнски игри, тракийски пир, ритуал към Дионис, антична битка и антична кухня.

 

От 19 часа на централния площад „Дружба” отново ще бъде подредена традиционната стрелчанска трапеза „Вкусове от Стрелча”, където главните действащи лица ще са местни ресторантьори и хотелиери. Ще научите повече, а и ще опитате, автентичните и типични за района ястия -

качамак със сирене и пръжки, боб с кисело зеле, печен фасул с манатарки,

зелник и други. Всичката храна ще е осветена предварително от местен отец.

Веднага след вкусните дегустации - от 20 часа, ще е тържественото приветствие на кмета на община Стрелча инж. Георги Павлов към жителите и гостите на фестивала. Очакват се и много официални гости. Вечерта на вторият фестивален ден ще завърши с празничен концерт на ансамбъл „Тракия”.

Също толкава богати ще са съпътстващите прояви на 1 юни. В центъра на града отново ще има Алея на ароматите. На нея ще бъдат изложени масла, аромати, продукти и артикули не само от лавандула и рози, но и от мента и от други етерични култури. Ще може да си купите сапуни, козметика, сладка, конфитюри, други лакомства, гюлова ракия и т. н., а от Местна туристическа борса

ще подаряват кокетни шишенца с розова и лавандулова вода

Правят го всяка година.

Разбира се, ще има и Алея на занаятите. Какви ще са точно те тази година, засега остава изненада, но в предишните издания е имало плъстене на вълна, ножарство, грънчарство, кошничарство и други. В една от годините дърводелец измайсторил дървена мечка, като на следващата година той добавил към нея и малки мечета. Мечото семейство и до днес краси и радва посетителите в централния парк на Стрелча. С тях се правят много снимки.

В първия ден на юни читалището ще покаже фотоизложбата „Магията на Стрелчанската земя”, а в Историческия музей ще може да разгледате изложбата „Мильо Маринов Балтов – романтичният образ на вярата”. В „Старата розоварна” 1 юни е обявен за Ден на отворените врати. През целия ден ще се приемат гости.

Мария ДЪБОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845
Всички