Пазарджик

Пазарджик се поклони пред Ботев и падналите за свободата! /ФОТОГАЛЕРИЯ/

  02.06.2024 13:42             
Пазарджик се поклони пред Ботев и падналите за свободата! /ФОТОГАЛЕРИЯ/

Преди минути воят на сирените и свеждането на глави отбеляза кулминацията на традиционното поклонение пред  паметника на Христо Ботев по повод 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, и 148-годишнината от гибелта на Христо Ботев.

На площад "Съединение" цветя в знак почит и уважение поставиха представители на институции и училища, граждани, военни, запасняци. Тук бяха кметът на Пазарджик Петър Куленски, областният управител Валентина Кайтазова и заместникът й Стефан Димитров, общински съветници, представители на партии, на други държавни институции, културни и читалищни дейци, учители и ученици... Бяха поднесени венци и цветя под звуците на марша "Новото гробище над Сливница", изпълнен от духовия оркестър към Симфонично оперетното дружество "Маестро Георги Атанасов", а ученици от ОУ “Проф. Иван Батаклиев" преди това изнесоха вълнуващ поетичен рецитал.

Да припомним, че бюст-паметникът на Христо Ботев на това място бе поставен през 2002 г. след доброволните дарения на много хора и фирми. Инициативата бе на "мотора" на работническия спорт - председателят на Общинския работнически спортен клуб Иван Симеонов. На откриването на паметника на 2 юни 2002 г. присъства и племенникът на гениалния поет и революционер - Боян Ботийов.

(Зн).


Свързани