Пазарджик

Мащабно шествие обедини пазарджиклии в Деня на Ботев /СНИМКИ и ВИДЕО/

  02.06.2024 19:01             
Мащабно шествие обедини пазарджиклии в Деня на Ботев /СНИМКИ и ВИДЕО/

ПАЗАРДЖИК. С голямо шествие с хоругви - български революционери, просветители, възрожденски светски и църковни дейци за пръв път бе отбелязан Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. В днешния ден, посветен и на 147-годишнината от гибелта на Христо Ботев, се включиха много хора и организации, както и Община Пазарджик, а в дългата колона се включваха и неизкушени до момента наши съграждани, и такива - които се бяха облекли специално за случая.

Ето как започна шествието /ВИДЕО/:

В шествието под надслов „Пътят на Българите“ вървяха и свещениците Максим, Хрисант и Димитър, които отслужиха панихида от импровизираната сцена в коритото на река Марица, където се събра множеството. 

В програмата бяха включени многобройни фолклорни представления, конни процесии, гайдарски групи, възстановка на хайдушки боеве, представяния на широка гама от традиционни български носии, и разбира се дълго „Ботево хоро“ в почит на поета-революционер.Широко гражданско обединение организира събитието, за да почете ценностите и уроците, оставени от предшествениците ни. Редом до кмета на Община Пазарджик Петър Куленски заместник-кметове на общината застанаха представители на обществеността в Пазарджик и областта като Рени и Иван Андрови - художествени ръководители на Представителен танцов състав “Чавдар”, Ваня Иванова - Сдружение „Сърце в зелено“, Сдружение “Да съхраним Българщината”, Николай Балабанов - музикален педагог, Ансамбъл „Родопа“ - Смолян, представители на Национален клуб “Българско овчарско куче”, Иванка Трендафилова от Народно читалище "Селска пробуда 1927г.", с. Варвара, Цвятко Луджев - кмет с. Ивайло и член на Съюза на парамедиците в България, фотографите Красимир Димитров и Цветозар Угринов, многобройни културни, образователни, научни и обществени дейци, духовно настоятелство, школи и танцови състави, учебни заведения, ръководството на областта и градската управа.

"Жив е той, жив е! Там на Балкана,

потънал в кърви, лежи и пъшка

юнак с дълбока на гърди рана,

юнак във младост и в сила мъжка.

Потънал в кърви, лежи и пъшка..."

Кметът Петър Куленски рецитира строфи от безсмъртото стихотворение на Ботев "Хаджи Димитър" и видимо развълнуван, продължи: "Безсмъртни са стиховете на Ботев, скъпи съграждани! Така както безсмъртен е подвигът на великия български поет и революционер, дал живота си за свободата на България. Ние, скъпи съграждани, трябва да разберем, че свободата не е даденост. Свободата е призвание. Тя е гордост. Тя е отговорност. И дългът - делото на Ботев, Левски и Раковски, да бъде предадено на следващите поколения и на нашите деца. Радвам се да видя, че отново сме тук и сме си подали ръка. Пазарджик е обединен тогава, когато става въпрос за нещо хубаво. Взехме участие в тази организация, за да се случи това събитие. Благодаря и на всички вас, участниците. Вечна памет на героите и дълбок поклон! Почитаме! Пазим! Вярваме!", завърши словото си кметът.

От трибуната и един от главните организатори - Калин Владов, изтъкна, че българите и пазарджиклии трябва да сме обединени.

Събитието продължи с танци и атракции. Разбира се, безплатни вода, закуски и скара имаше в изобилие.

(Зн)


Свързани