Регионът

Тържествена заря-проверка в памет на героите във Велинград

  03.06.2024 10:24             
Тържествена заря-проверка в памет на героите във Велинград

Отново в навечерието на 2 юни, в двора на ОУ "Хр. Ботев", се проведе заря-проверка за патронния празник на училището и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България. Под звуците на Представителния духов оркестър "Димитър Мечев" и в присъствието мажоретния състав, тържествеността придоби патриотичен дух.

Едноминутно мълчание, сведени глави на ученици и гости - истинско родолюбие и преклонение към героизма.

Кметът д-р Коев се обърна към присъстващите с думите: "Ботев не е само име – той е символ, легенда и дух! Неговите стихове, силата на мисълта му и завладяващото слово са съизмерими с родолюбието на Левски, идеите на Раковски и бойният дух на Бенковски!

В минутата мълчание ние следваме героите си, защото те са нашите обединители, те винаги ни събират пред своите паметници, за да паднем на колене за нашата историческа памет българска. Поклон!“

На 2 юни пък Велинград се преклони пред загиналите за свободата и независимостта на България. Заупокойна молитва пред паметника на поета- революционер отслужи енорийски свещеник отец Иван, а знаменосците на НПГГС " Хр. Ботев " и родолюбиви велинградчани застанаха на почетен караул.

Патриотични песни изпълниха възпитаници на ОУ " Хр.Ботев ".

Цветя поднесоха представители на общинска администрация, ОбС- Велинград, политически партии, читалища, учебни заведения, институции, НПО, граждани.

Поклон пред героизма.

(Зн)


Свързани