Регионът

Нов голям ремонт на водохващането към Пречиствателната станция

  04.06.2024 06:12             
Нов голям ремонт на водохващането към Пречиствателната станция

Съоръжението от 1937 г. е в окаяно състояние, загубите на вода са над 80%

СТРЕЛЧА. Само в рамките на десет дни Община Стрелча стартира втори проект от изключителна важност за жителите и гостите на града. След даденото начало на ремонтните дейности на общинската сграда на поликлиниката, в местността Скумсале започна ремонтът на водохващането към Пречиствателната станция за питейни води на града. Съоръжението, което е изградено през 1937 г., е в окаяно състояние, загубите на вода са над 80%.

Проектът предвижда изграждане на бетонна конструкция в долната част на съществуващото водохващане. Тя се оформя като част от съществуващия бент и е с неговата височина и дължина. В обсега на новопроектираните бетонови работи, фронтално на водното течение ще се монтира метална решетка от INOX, тип „Коанда. Преминалата през решетката вода се отвежда към събирателен канал под решетката към отвеждащия водопровод до ПСПВ Стрелча. Отстрани на решетката е предвиден отвор – изпускател, затворен със савак.
По този начин ще се повиши качеството на питейната вода преди да влезе в довеждащия водопровод. Решетката ще изпълнява функцията на филтър, като ще предотврати влизане на клони, листа, иглички, както и неразтворени частици като пясък, чакъл, глина и почва.
Относно новото съоръжение пояснение даде кметът на общината инж. Георги Павлов. Той коментира, че с ремонтът на водохващането не само ще подобри чистотата на водата, но и ще се елиминират досегашните разходи за ерозия, повреди и блокиране на тръбопроводите и съоръженията. Не на последно място - ще се облекчи значително работата на служителите на водното дружество, които отстраняват наносите и повредите с физически труд в условия на труднодостъпност до водохващането.

Проектът „Ремонт, реконструкция на водохващането към Пречиствателна станция за питейни води, гр. Стрелча” е финансиран от държавния бюджет на Република България.
(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845
Всички