Пазарджик

Три са основните варианти за почистване на фасадата на Младежкия дом

  04.06.2024 13:11             
Три са основните варианти за почистване на фасадата на Младежкия дом

ПАЗАРДЖИК. Преди минути в пленарна зала се проведе обществено обсъждане с граждани, на което кметът Петър Куленски и архитект Даня Цивнева - началник отдел "Архитектура и инвестиционно проектиране", запознаха обществеността със стъпките, предприети до момента във връзка с казуса за почистването на фасадата на Младежкия дом. В залата нямаше особено много граждани, но пък всички присъстващи бяха живо заинтересовани от съдбата на емблематтичната сграда, а почти всички от тях бяха експерти - имаше представители на Камарата на архитектите, Съюза на архитектите, Камарата на строителите.

"Младежкият дом няма да изглежда така, както е бил. Науката и технологиите не са се развили толкова. Трябва да предриемем действия, които ще бъдат най-щадящи и ще доведат до най-добър ефект в средносрочени дългосрочен план за автентичния облик на сградата", каза кметът в експозето си и представи  на вниманието на присъстващите експертното становище на лицензирания експерт-реставратор, назначен по изискване на Министерство на културата, както и резултатите от пробите, направени на терен, за почистване по механичен и химичен път. На прима виста бяха изложени три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом, но в хода на дебатите се появиха и други.

Всеки от тези три варианта има своите предимства и недостатъци:

1. Химичен вариант - най-скъп е, действа добре при мрамора, но резултатът не е добър при почистването на варовика заради порите на материала.

2. Механичен вариант (с песъкоструйка ) - най-бързият и достъпен вариант. Недостатъци - отнема се от материала, отварят се нови пори и също се рискува част от плочките да се счупят под натиска на силната струя.

3. Цялостна подмяна на фасадата с мрамор и варовик, най-близък до вложения. Недостатък - ще се наруши автентичността на сградата.

Куленски и арх. Цивнева поясниха, че всички опции са обсъдени и с един от авторите на Младежкия дом, проф. д.н. арх. Тодор Кръстев, който до последно правеше всичко възможно сградата да не бъде боядисана. "Всички се обединихме около това, че следва да се приложи решение, което е комбинация от няколко от гореспоменатите методи. Мраморът, поради гладката си повърхност реагира добре на химически разтворители, а варовикът може да бъде подменен на места, където не може да се почисти нито по химичен, нито по механичен път. В стремежа ни да сме максимално открити пред гражданите искаме да отбележим, че доколкото боята е навлязла в порите на материала, както и заради влагането при боядисването на скъпо-струващи грундове, обликът на фасадата никога не може да бъде възстановен на 100% в предишния си вид. Предстоят нови проби на терен, след което ще запознаем обществеността с резултатите, преди да вземем крайното решение и да преминем към изпълнение", каза Куленски. И добави, че все още няма достатъчен обем от проби, който да покаже вярното решение."Имаме отделни плочки, почистени по един или друг начин. Най-удачно би било да почистим в различни варианти конкретна част от фасадата, някой отделен елемент – примерно колона, за да се види на слънце", добави градоначалникът.

На присъстващите бяха показани фрагменти от изчистени мраморни плочки.

Мнения изразиха и още граждани, сред които архитектите Кръстьо Танков, Петър Мурджев и Даниел Мирчев, строителният предприемач Иван Делчев и предприемачът и бивш общински съветник Евтим Янев. Кметът Куленски си водеше записки за предложенията, част от които бяха за кандидатстване по проект за подмяна на външната облицовка на фасадата и дори външно саниране (заради амортизацията на мрамора и закърпването на фасадата с немраморни плочи на немалко места), за недопускане на външно саниране (заради опасност от загуба на многото сложни елементи при изпълнението на фасадата) и за цялостна подмяна на облицовката с нови плочи врачански варовик, за обработка на сегашната фасада с методология, която да е 90% механична и 10 % физическа...

Очаквайте подробности в книжния брой на "Знаме" в петък.

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845
Всички