Четвъртък, 04 Юли 2024
 
Други

Не пропускайте да видите до утре! Следи от зубър, глухар и видра в центъра на спа столицата

  06.06.2024 08:17             
Не пропускайте да видите до утре! Следи от зубър, глухар и видра в центъра на спа столицата

ВЕЛИНГРАД. Интересна пътуваща изложба под мотото „Следи от изчезване” гостува в курорта от 1 до 7 юни. Днес и утре е последният шанс да я разгледате Поради прогнози за очаквано влошаване на метеорологичните условия в района на Велинград, изложбата се измести във фоайето на общинска администрация, където може да я разгледате от 8:30 до 17:00 часа. Експозицията е дело на минерална вода „Велинград Alcalia“ и представя реалистични отливки на отпечатъци от стъпки на изчезващи животни, изработени от био материали и пресъздаващи напълно естествените им местообитания. Сред животните са следите на див кон, вълк, кафява мечка, дива котка, зубър, дива коза, златка, лещарка, видра, глухар.

Част от причините за загубата на биоразнообразието на родните планини се крие в

бързо развиващата се инфраструктура, която нарушава естествените природни процеси

и вреди на натуралните хабитати на горските обитатели. Историята ни дава немалко примери за това как само в рамките на сто години животинските видове могат да бъдат доведени до ръба на оцеляването.

- С кампанията „Следи от изчезване” целим да запознаем още по-голяма част от обществото с този изключително важен проблем, като дадем гласност на изчезващите животни по един необичаен начин. Искаме да накараме хората да спрат и да се замислят, че следите от най-застрашените видове в нашата изложба могат да са и последните, които ще видят. Така всеки от нас може да предприема малка, но значителна стъпка към

разрешаването на тази тиха криза

– обясняват инициаторите.

На официалната интернет-страница на кампанията „Следи от изчезване“ ще откриете някои от тези стъпки. Сайтът е  https://sledi.velingradvoda.bg. На има различна информация как да допринесем за запазването на местообитанията на застрашените видове. Както и за самите животни. „В миналото те са били царете на планинските масиви, четем например за дивата котка. Днес все по-рядко можеш да чуеш звука от копитата им. Утре може да остане само този отпечатък от тях”.

Най-напред изложбата бе в София, след това в Пловдив, от Бургас идва във Велинград и след това ще е в Благоевград. Накрая стъпките на животните ще намерят

постоянен дом в Природонаучния музей в Пловдив,

за да могат бъдещите поколения да продължат да се възхищават на следите на тези величествени същества.

-Ние от минерална вода „Велинград Alcalia“ искаме да съхраним следите, които преминават през душата на планината. За да направим това трябва да възстановим дома на животните по правилния начин – казват още инициаторите. – Възвръщането на естествената за даден район флора, ще възстанови средата, която обитателите на Родопите преди стотици години са избрали за свой дом. Затова към края на 2024 г. ще инциираме залесяване на местност в Родопите, което ще подпомогне възстановяването на биоразнообразието и ще допринесе за увеличаване популацията на застрашените видове, обитаващи района.

Гостуването в курорта се осъщестява със съдействието на Община Велинград.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички