Други

На фокус: Балонът се надува…

  07.06.2024 06:56             
На фокус:  Балонът се надува…

Днес приключва предизборната вакханалия за изборите „две в едно“. Приключва и надуването на предизборните балони с обещания. Красивият и умен представител на една партия обеща на пловдивчани метро. Като начало щели да се ползват подлезите пред „Тримонциум“, този на Централна гара и тунела под Стария град. По-малко младите си спомнихме как преди  близо 50 години другарката Дража Вълчева обеща Марица да стане нещо средно между Москва река и Сена. Построени бяха шлюзове, които сега стоят ръждясали и чакат някога корабче да плувне по Хеброс.

Последните кметски избори в Пазарджик,София и други градове,изборите за шеф на футболния съюз и на ВрИД-главен прокурор показаха как човек се издига с балона на обещанията. "Народ ли е, демагогия му дай" - пише пазарджиклията Райко Алексиев  в своя вестник "Щурец" още преди 90 години. И партийните пиари надуват ли, надуват, балоните с популистки и  неизпълними обещания. Може би има някой от електората, който все още вярва например , че някой някога ще изчегърта корупцията в ръждясалата ни отвсякъде държава. Или че утре, най-късно другиден ,България ще стане Швейцария на Балканите. Оптимизмът умира последен от всички „изми“.

Партиите, като популярната "Цонка чушка червена", по пет пъти се сгодяват, по десет пъти се венчават, сглобяват , съешават, и пак се правят чисти като момина сълза. Популистките и ПР балони се надуват, надуват, па се пукнат. Но българският политик, закърмен с Алековите фейлетони, практикувал неведнъж и дваж байганьовските мурафети, лепи на две-на три и пак балонът се надува-надува... Партийните службогонци вместо знамена вече са нарамили черпаците и пеят с упоение:

„Надувайте момчета балона добре…

Властта да вземе пак нашто  ОПГ…“

И така до следващите избори.

Михаил ТОДОРОВ

Забележка: „ОПГ“  тук означава „организирана партийна група“, а не „организирана престъпна група“


Свързани