Регионът

Пещера отбеляза с голям празник 10-годишнината на реставрацията на крепостта Перистера

  08.06.2024 14:10             
Пещера отбеляза с голям празник 10-годишнината на реставрацията на крепостта Перистера

Пещера отпразнува 10-годишнината от откриването на консервацията и реставрацията на антична и средновековната крепост Перистера и превръщането и в едно от „Чудесата на България". В тържеството на 7юни вечерта участваше духовия оркестър на съвместното командване на специалните операции (СКСО) с командир генерал-майор Явор Матеев, които взеха участие в първото православно литийно шествие в Пещера.

Литийно шествие с чудотворна икона на Света Петка водено от Архиерейски наместник - свещеноиконом Любомир Траянов, събра миряните пред едноименната църква за да съпроводят  една от най-старите икони в България до крепостта „Перистера“ .

Шествието потегли предвождано от кмета на община Пещера Йордан Младенов, председателя на Общински съвет- Пещера Васил Филев, зам.-кмета Гълъбина Карамитрева, секретаря на Общината Галя Стоянова. Сред участниците бяха общински съветници, представители на общински и регионални държавни структури, общественици и културни дейци, за да може всички да се поклонят  там, където е поставено началото на летоброенето по нашите християнски земи.

При преминаването на шествието по целия маршрут, към десетките граждани и гости на града се присъединяваха много граждани. Те потеглили към хълма край Пещера. По- късно се присъединиха вицепрезидентът на Р.България Илиана Йотова, началника на кабинета на вицепрезидента Надя Младенова, доц. д-р Бони Петрунова. директор на Националния исторически музей и Славка Бозукова -главен редактор и изпълнителен директор на в. „Стандарт Нюз“ и председател на Общество „Културно наследство“.

В двора на крепостта, свещеноиконом Любомир Траянов и  енорийските свещеници от Пещера отслужиха заупокойна молитва и Благодарствен молебен за здраве и просперитет. Програмата продължи със спектакъл на прабългарска школа „Бага Тур“- „Скрижалите на Тангра“.

По повод 10-годишнината от откриването на „Перистера“ кметът Йордан Младенов каза „През тези 10 години крепостта стана едно от Чудесата на България, наложи се като една от най-посещаваните туристически дестинации и спечели приза „Крепост на десетилетието“. Пещера вече има своя нов символ, своята визитна картичка пред България, Европа и света. Това е крепостта “Перистера“.

В словото си Младенов подчерта, че „Перистера е едно от местата в Пещера, които най-точно илюстрират връзката между древното и вечното. Това място, което има над 1700 години история и показва Пещера на длан  е едно прекрасно кътче за отдих и култура, прекрасен парк, в който заедно съжителстват  минало и съвремие, истopия и ĸyлтypa.“

В своето кратко, но съдържателно експозе Илияна Йотова акцентира „Пристигайки на този хълм, ние не изкачваме една каменна алея, защото всяка стъпка тук е част от хилядолетната българска история. Намираме се на място, което е едно от чудесата на България. Нека помним, че това чудо достига до нас след дългогодишна професионалната и амбициозна работа на доц. д-р Петрунова. Надявам се, че държавата ще продължи да инвестира в проучванията тук, за да можем да открием пълната картина на това историческо място и да го завещаем на идните поколения. „

Вицепрезидент Йотова благодари на Славка Бозукова за усилията да популяризира пред българските граждани и световната европейска общественост паметни за страната места. „Това място можеше да си остане с разкопките. Който видял- видял, който дошъл- дошъл. Благодаря на Кмета и Общински съвет, защото решиха да свържат в едно история, настояще и бъдеще, че дават възможност да се развива културата, туризма и по този начин ни правят популярни в чужбина и Европа, които трябва да познават славата и величието на българската духовност и история.“Бони Петрунова изказа благодарност към всички, дали своя труд, професионализъм, постоянство  и отношение към реставрацията на крепостта „Перистера“. Тя отново декларира решителността си да продължи с разкопките  за да се получи пълна картина за живота и бита на хората живели по тези места.

„Чудото, което задмина всички останали исторически обекти от културното ни наследство, сравнявайки се с още 20 обекта на територията България е факт. Днес крепостта е повод за гордост, място на духовност и символ на решителността на държава, Община и учени да откриват и популяризират подобни исторически обекти. Ще продължим заедно напред.“, каза пред присъстващите Славка Бозукова и пожела на Йордан Младенов още сили и поводи за гордост от значимостта на Пещера в историческата карта на страната.

След официалната част, поздрав към пещерци, гостите от областта и града със свои изпълнения  отправиха гайдарски състав „Наздравица“,  фолклорни формации на ЦПЛР- ОДК Пещера и квартет „Интро“.

Със забележително светлинно и огнено шоу за финал завърши вчерашният празничен ден по повод  10- годишнината от откриването на крепост „Перистера“.Мащабната проява, ще се помни дълго от пещерци и техните гости.


Свързани