Четвъртък, 04 Юли 2024
 
Избори Пазарджик

Човек колабира в РИК, обвиняват ги за тромавата организация - оттам се бранят с грешни протоколи

  10.06.2024 18:32             
Човек колабира в РИК, обвиняват ги за тромавата организация - оттам се бранят с грешни протоколи

ПАЗАРДЖИК. И линейка идва днес в Общината, за да помогне на колабирал в жегата пациент, носещ протоколи от СИК, сигнализираха в редакцията представители на секционни избирателни комисии. „Беше около 13 часа. Екипът на „Спешна помощ“ влезе в стаята на комисията, помогнаха на човека - дано всичко с него да е наред“, коментираха чакащи пред сградата. Преди това в продължение на часове имаше опашки от чакащи, както и словесни престрелки между членове на секционни комисии. Масово бе мнението, че е нужна по-добра организация, за да може в бъдеще ангажираните с изборния процес да не изпадат в подобни ситуации след като са работили цяла нощ. 

Минути преди 18 часа в РИК започнаха да влизат и последните представители на СИК с протоколи – тези от община Панагюрище.

 „Отпреди 7 часа сутринта сме дошли с автобуса, сега влизаме последни. Започнаха да ни пускат минути преди 18 часа. Колегите от Белово и Велинград също почакаха доста. Не е нормално да има припадали – проблемът не е в жегите, а в организацията“, коментира зам.-председател на СИК в село Баня, пожелал анонимност. Негов колега – зам.-председателят на СИК номер 132000026 в Община Панагюрище Димитър Попгеоргиев, е възмутен.

„Проблемът е в организацията. В РИК можеха да работят по-бързо, да пускат повече хора, а не по една – максимуму две комисии, при условие, че имат капацитет да ги поемат. Да не говорим, че хапваха принцеси и ни гледаха разкрачени, докато ние питахме в почивка ли са и защо почиват толкова дълго  - но не получавахме отговор. Те получават повече пари от нас, спали са при семействата си, а ние не, но направихме 30-часов работен ден, което не знам доколко е законно“, разказа Попгеоргиев и добави, че днес площадката пред зала „Маестро Георги Атанасов“ и Община Пазарджик е приличала на бежански лагер. „Беше ужасно! Хора, легнали под сенките на дърветата, катурнали чувалите с протоколи. Да не говорим, че те са залепени с канцеларско обикновено лепило, което от жегите може като нищо да се отвори. Една от жените пита кога е нашият ред – не получихме адекватен отговор – казаха ни колко са общо СИК и колко СИК оставало да минат… Мои роднини са участвали в предишни избори като представители на СИК в носенето на протоколи в РИК и досега такова чудо не е било“, допълни мъжът.

Председателят на РИК Антони Върбев до момента не бе открит за коментар. От РИК неофициално заявиха, че причината за забавянето не е в тях, а в многото грешки в протоколите, както и че не те определят организацията, а изпълняват точните указания на ЦИК. От Областна администрация пък коментираха, че сложнотста на вота 2 в 1" допълнително е забавила работата.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички