Четвъртък, 04 Юли 2024
 
Други

Наш художник призова от САЩ: Използвайте умно шаренията на Младежкия дом преди да тръгнете да я триете!

  12.06.2024 07:38             
Наш художник призова от САЩ: Използвайте умно шаренията на Младежкия дом преди да тръгнете да я триете!

Докато експерти от Министерството на културата, Община Пазарджик, камарите на архитектите и на строителите умуват ко вариант за заличаване на шарената фасада на Младежкия дом ще е най-удачен – механичен, химически или нещо средно между двата, пред „Знаме“ известният пазарджишкия художник Методи Пешунов призова от далечния Сан Франциско, САЩ, преди да се тръгне да се заличава боята, да се вземе и становището и на художници, при цялото му уважение към архитектите.

„Трябва да се пипа много прецизно и внимателно. Може да се помисли как да се използва сегашната шарения по начин, който да се превърне в естетически издържан, по начин хитър, ефикасен и спестяващ пари и време. Да се действа умно, хитро, за да се върне вида на сградата на Младежкия дом в стилистика, която да не дразни очите, а да се вписва в околното пространство... Да се направи от дефекта ефект“, коментира известният творец. „ Защо да не се закрие сегашната фасада с модулни фигури или панели, и да се вижда съвсем малка част от нея. Примерно – гълъби, като символ на младежкия дух, или нещо подобно… Да се съчетае с площадното пространство и експозицията на открито на проф. Величко Минеков... За целта може да се направи конкурс за проектни предложения и да се изслушат професионалистите в тази сфера преди да се пристъпи към почистване (няма да се върне стария вид на фасадата) или подмяна на облицовката (ще е изключително скъпо). Освен това тези модули може да се направят не от метал, а от изкуствени материали – и сега в Младежкия дом например има решетки от епоксидна смола и мраморен грис, които са достатъчно дълготрайни. Компютърните технологии позволяват да си представим визуално всеки един проект, така че нека не бързаме с търкането на боята“, категоричен е Пешунов.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички