Четвъртък, 04 Юли 2024
 
Пазарджик

В областта: Седем са болните от коклюш към момента

  14.06.2024 06:53             
В областта: Седем са болните от коклюш към момента

Най-важното за болестта припомня д-р Мария Пишмишева, началник на Инфекциозно отделение

ПАЗАРДЖИК. Към момента в областта са регистрирани седем случая на коклюш (магарешка кашлица) в региона, като два от тях са на деца. Ваксинираните бременни жени от началото на кампанията са седем. Това съобщиха за „Знаме“ от Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Пазарджик.

Макар заболяването вече да не е толкова във фокуса на общественото внимание, то продължава да разболява. Затова ето какво припомня за него д-р Мария Пишмишева, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик:

-Коклюшът е познат от дълбока древност, като през определени години - 3, 5, 7, се наблюдават вълни. Включен е в задължителния Имунизационен календар. Вече се предлага и друга ваксина, която няма странични ефекти, но не създава толкова напрегнат и продължителен имунитет.

С течение на времето имунитетът намалява и се създава възможност за поява на заболяването

Какво означава това – дете може да се разболее преди следващата имунизация на 6 или на 12 години, когато имунитетът му се е понижил. Защото коклюшът не е сред заболяванията, които се предотвратяват от ваксина, като например морбилите. При коклюша през определени периоди от време има взривове или единични случаи. България е поредната страна в Европа, която съобщава за това.

Важно е да се знае кои са най-рисковите групи за тежкото протичане на заболяването. Разбира се, на първо място са

неваксинираните

В задължителния Имунизационен календар имунизацията започва в двумесечна възраст, т. е. децата до 2 месеца са незащитени. В следващата група попадат пациенти, които, поради една или друга причина, не са имунизирани, като част от тях не са имунизирани не заради нежелание, а заради придружаващи заболявания. Някои придружаващи заболявания също биха могли да провокират имунитета.

Коклюшът е сериозно заболяване, но благодарение на ваксините не протича така рязко, както в първите описания на болестта. Рязко се разграничават три периода. Първият е катарален, който няма как да се диагностицира. Пациентът - дете или възрастен, има хрема, малко е неспокоен, най-често температура липсва. На този етап просто няма как да се каже: "Това е коклюш, ще се развие коклюш!".

Онова, което отличава коклюша и откъдето идва и името "магарешка кашлица",

е конвулсивният период с характерната кашлица - многократно издишване с отделни изкашляния на въздуха и шумно вдишване, при което се чува този типичен звук. В този период пристъпите могат да бъдат от няколко до няколко десетки в денонощие, като по правило по-често се явяват през нощта. Този период продължава 2-3 седмици и след него идва периодът, в който кашлицата се разрежда, но може да остане до 3-4 месеца.

Друго характерно за коклюша е, че пристъп на „магарешка“ кашлица може да се провокира – при силен шум, при светлина, при манипулация (например при инжекция), при преглед, особено когато се бърка в гърлото, за да се огледа, както и при други неприятни за пациента дейности.

По-големите деца обикновено усещат кога ще кашлят и стават неспокойни, плачат и отиват да се сгушат

до някой близък, защото усещат какво ще последва и се страхуват. Това е една от причините да се препоръчва, ако няма усложнения и тежко протичане, пациентите да си останат вкъщи. В домашна обстановка те са по-спокойни и близките са около тях. Могат да ги изведат на терасата, да отворят прозореца, да разговарят с тях, за да им отвлекат вниманието. Когато се налага обаче, болните постъпват и в болница.

Добре е да споменем и изследванията. По-рано се правеше изследване, като се сееше на определени среди и се чакаше да поникне микроорганизмът. А той е много взискателен, расте бавно, капризен е, трудно се доказва. Резултатът се получава към седмия ден, т. е. ние сме взели проба, но седем дни нито можем да потвърдим, нито да отречем наличие на заболяването. Ето защо този метод остава на заден план. Диагнозата е основно клинична – налице ли са характерните кашлични пристъпи. Разбира се, има ги и

съвременните методи с PCR тестовете

Те изследват DNK на части от бактерия. При тях съществува възможност за фалшиво положителен резултат. Клиничната картина обаче рядко се бърка. А има и характерни изменения в кръвната картина, които подпомагат диагнозата.

Много се говори и за имунизацията на бременни жени. Това е практика в Западна Европа. Целта е да се пазят децата, след като тези жени станат майки – ако те се заразят, да не заразят и бебетата си, които още няма ваксина.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички