Избори

Докато чакаме ще касират ли изборите за Общински съвет, Стоян Таслаков иска от ЦИК повторно броене на бюлетините в 15 СИК

  14.06.2024 12:44             
Докато чакаме ще касират ли изборите за Общински съвет, Стоян Таслаков иска от ЦИК повторно броене на бюлетините в 15 СИК

Лидерът на „Възраждане“ в Пазарджик Стоян Таслаков поиска от ЦИК проверка, анализ и повторно преброяване на бюлетините в 15 секционни избирателни комисии заради несъответствия в протоколите и въведените в РИК данни, разбра „Знаме“. Пред наш репортер новоизбраният депутат потвърди информацията и допълни. „Грешките са факт. Не мога да коментирам дали са умишлени или не, но при всички положения ощетяват пряко ПП „Възраждане“. След запознаване с получените копия на протоколи на СИК констатирах редица несъответствия, които водят до неправилно отчитане в РИК. Ново броене може да пренареди мандатите“, коментира Таслаков.

Да напомним, че всеки момент се очаква решение на Административния съд, от което ще стане ясно дали евентуално ще бъдат касирани изцяло или частично изборите за Общински съвет в Пазарджик. Делото бе образувано по жалба на Бойка Маринска, Стоян Траянов, Антон Николов и ПП „Има такъв народ“ за нарушения при обявяването на имената на избраните за общински съветници в областния град. Припомняме, че в хода на делото бяха отворени за повторно преброяване чувалите в 52 секции. До настоящото дело се стигна след като ВАС отмени взетото от Административен съд-Пазарджик решение от 13 ноември 2023 г. със свое решение № 1626/12.02.2024г. и постанови отваряне на всички посочени секции от жалбоподателите и повторно преброяване в тях на всички бюлетини. При отваряне на чувалите бе установено, че в голяма част от проверените секции, при отварянето им, се установи, че много от валидните бюлетини са опаковани в пакети с надпис „Невалидни“ (в една от секциите такива бяха 95 процента от бюлетините), както и случаи в които в пакети с невалидни бюлетини се установиха валидни такива, а някъде. При броене на бюлетините се установи, че действителните преференции за много от кандидатите на различни партии не са отразени коректно в секционните протоколи. Нарушения бяха открити и в секции в Говедаре и Алеко Константиново, а в секция №164 в Добровница пък се установи, че 296 броя валидни бюлетини за избор на общински съветници липсват. В Архитектурна зала, в административната сграда на Община Пазарджик, в която вещите лица, в присъствието на представители на партии и жалбоподатели извършвали преброяването на бюлетините, били забелязани 37 кашона или 29 600 бр. неизползвани бюлетини за избор на общински съветници, съхранявани вече 7 месеца в същата зала, без да им е осигурена охрана. А съгласно Изборния кодекс е следвало да бъдат унищожени веднага след изборите, за да няма манипулации.

На 4 юни изтече срокът за приемане на писмените бележки от жалбоподателите и ОИК-Пазарджик, очаква се решение на съда в законоустановения срок.

Миро СИВКОВ


Свързани