Други

Повече кръводарители тази година

  14.06.2024 14:28             
Повече кръводарители тази година

„20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“

ПАЗАРДЖИК. 5113 са кръводарителите през 2023 г., които са дарили кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик. Това съобщиха оттам по повод Световния ден на кръводарителя - 14 юни. Спрямо предишната 2022 г., дарилите кръв са с 35 по-малко. 4039 са мъжете, които са кръводарили през 2023 г., а 1074 са жените. 804 са дарилите кръв за първи път. 257 са доброволните кръводарители. Младите дарители до 20 години са 194, а над 60 г. - 111.
Най-много доброволни кръводарители - 123 души, са дарили кръв по време на благотворителната кампания „Усмихни сърце“, която се проведе през месец октомври.
- От началото на 2024 г. до края на месец май кръв са дарили 2247 души, от тях 1786 са мъжете, а 461 са жените. 329 са дарилите за първи път кръв. По желание - 93 души, до 20 г. - 74 души, а над 60 са 46 кръводарителите. В сравнение със същия период на миналата година, когато са дарили - 2167 кръводарители. Статистиката показва, че тази година дарителите са с 80 повече - съобщи началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Ваня Стоева.
Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя е „20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е и повод отново да се подчертае постоянната необходимост от редовно и безвъзмездно кръводаряване, защото само така ще можем да постигнем безпроблемен достъп до безопасна кръв.
Нека не забравяме, че много болни хора се нуждаят от кръв всеки ден!

- Кръводаряването е акт, осъществяващ се на принципа на доброволно и безвъзмездно дарение – обръща внимание пък д-р Лориета Кръстева, началник на Лаборатория по трансфузионна хематология в МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище, където също се организират редовно кампании. - Това е така, защото е единственият начин за осигуряване на качествена и ефективна трансфузионна терапия на пациентите. Това е начинът дарението да е безопасно и безвредно и за донора, и за рецепиента.

За съжаление, поради недостатъчния брой на безвъзмездни дарители в страната ни, понякога се налагат отклонения от този принцип. В световен мащаб броят на безвъзмездните дарители е 35-40/1000 души население, за България това число е под 25/1000 души. Поради това понякога се налага да се премине към фамилно даряване, при което близките на пациенти, нуждаещи се от трансфузионна терапия, биват помолени да дарят кръв за техните близки – пациенти.

- Кръводаряването като процедура е безопасно и безвредно за кръводарителя – подчертава д-р Кръстева. - Всеки кандидат за кръводарител се подлага на обстоен преглед, включващ измерване пулс, артериално налягане, температура. Снема се подробна анамнеза за наличие на хронични и остри заболявания, противопоказани за кръводаряване. Дарителят подписва декларация за здравословното си състояние, с което удостоверява, че няма някакви хронични или остри заболявания в момента. Самата процедура продължава между 7 и 15 минути, с прегледа около 30 минути. Кръвовземането се извършва с еднократни материали и консумативи като няма никаква опасност от заразяване.

Количеството кръв, което се взема е около 400/450мл., напълно физиологична кръвозагуба. Обемът на взетото количество се възстановява за около 7 дни, а качествено съставът се възстановява за 3 и 4 седмици.

Кръводарители може да са всички лица между 18 и 65-годишна възраст. Минималният интервал между даряванията е 60 дни, като мъжете могат да даряват до 5 пъти годишно, а жените 4 пъти.

Ще цитирам един прекрасен човек: „Моралът е доброто.“ Кръводаряването е даряване на живот, а даряването на живот е винаги направено добро.

Дарената кръв е спасен живот.

В днешния ден благодарим на всички доброволни и безвъзмездни кръводарители. Благодарим на всички близки на пациенти, отзовали се на апела на дарят кръв, с цел подпомагане трансфузионната терапия на техните близки, завършва д-р Кръстева.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички