Пазарджик

Да запалим децата по здравословното хранене

  15.06.2024 06:45             
Да запалим децата по здравословното хранене

Като родители, загрижени за здравето на децата си, често се изправяме пред предизвикателството да ги  убедим колко е важно  да се хранят здравословно.

Има обаче няколко проверени хитрости и стратегии, които работят безотказно. И точно сега – в началото на лятната ваканция, е удачно време, за да ги използвате. Децата са по-спокойни и не толкова заети. Същевременно в големите жеги нямат обичайния апетит. Сега е моментът да импокажем, че

готвенето може да бъде и приключение, и лично постижение

Готвенето е на мода! Особено през последните няколко години, откакто навлязоха кулинарните състезания и работилници за малки и големи готвачи-любители и майсторите в кухнята вече имат статут на супер звезди.

Включете децата си в приготвянето на храната за закуска, обяд или вечеря. Или защо не - доверете им се да я приготвят сами! Това е една от най-ефективните стратегии, за да могат те да опознават различни вкусове и да научават правилата на тяхното хармонично съчетаване.

Ангажирането на децата в приготвянето на храната ще ги вдъхнови да творят, а резултатите могат да ви изненадат. Малките готвачи са наистина много изобретателни, а самостоятелното приготвяне на храната определено е творческо занимание, което ще им допадне. То им дава възможност да избират рецепти, да експериментират с различни съставки и да украсяват ястията по свой вкус, съветват от  Lidl. И добавят, че така не само развиват кулинарните си умения, но и създават положителни асоциации със здравословното готвене.

Ето няколко лесни стъпки и съвети за организация на кулинарно приключение у дома:

  1. Оставете детето да избере рецептата, която иска да изпълни, но му предложете избор между няколко ястия, които вие сте подбрали предварително на база личния му вкус и разбира се, рецепти с полезни продукти за здравето и развитието му.
  2. Нека детето само направи списък с необходимите продукти, като тук е моментът да му разкажете, че е важно изборът да бъде съобразен с основния принцип на осъзнатото хранене, а именно – да съчетава продукти, които са полезни за здравето му, но и са щадящи за природата.
  3. Оставете детето да пазарува само – е, с малко подкрепа от вас и не забравяйте да го похвалите, когато избере да използва торбички за многократна употреба, които са предназначени за плодове и зеленчуци и които са изработени от 100% чист и рециклируем полиестер.
  4. И старт – същинското готвене. Тук идва следващата хитрост и предимство на готвенето заедно. 

Укрепване на семейните връзки чрез готвене

Готвенето заедно с децата е чудесен начин за укрепване на семейните връзки – подобрява общуването и сътрудничеството между всички, а децата се чувстват ценени и обичани, когато участват активно в семейния живот.

Освен това включването им в процеса на приготвяне на храната им помага да разбират по-лесно важността на качеството на храната и продуктите, които консумират. Когато сами участват в готвенето, те са по-склонни да опитват нови храни и да чуят това, което имате да им разкажете.

Съвет: Използвайте повода да научите детето на нови умения – например как да реже правилно с нож. Много родители се страхуват, но е по-добре детето да се научи от малко (6-годишната възраст е съвсем подходяща възраст), за да сте спокойни, че в бъдеще и да влезе само в кухнята, ще внимава и няма да се пореже. В началото е добре да използвате по-малък и не много остър нож. И разбира се – само във ваше присъствие.

Осъзнатото хранене и грижата за околната среда – безценни знания за опазване на планетата

Готвейки заедно, имаме възможност да обясним на децата важността на устойчивото хранене и как изборът на определени храни може да влияе на околната среда. Можем да ги научим да избират сезонни и локални продукти и да намаляват хранителните отпадъци. Така те ще се научат да се грижат за природата още от малки.

И нещо много важно – научете ги, че най-вкусна е храната, приготвена с обич и споделена с тези, които обичаш – твоето семейство.

“Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички