Пазарджик

Продрум Димов представи книгата си “Пътеписни страници от Лондон“

  16.06.2024 08:26             
Продрум Димов представи книгата си “Пътеписни страници от Лондон“

ПАЗАРДЖИК. През седмицата в НЧ „Христо Ботев-1897“  се състоя премиера на книгата "Пътеписни страници от Лондон" на Продрум Димов със съдействието на читалището, Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ и на Община Пазарджик.

Пред аудиторията авторът на над 40 книги разказа и за повода за написването на книгата – поканата от българското училище „Иван Станчов“ към посолството в Лондон и от посланика ни на Острова Марин Райков. Писателят се възползва от поканата с помощта на внук си, който живее в столицата на обединеното кралство, и пред сънародниците ни в Лондон представя пещерския "банкер на хъшовете" - Димитър Горов. Това стана по повод на Деня на народните будители през 2022 г., както тогава „Знаме“ писа, а на срещата присъствали посланикът на България във Великобритания – Н.Пр. Марин Райков и г-н Ивайло Мойсов – културен аташе в посолството, отговарящ и за българските съботно-неделни училища.

На представянето сега Димов разказа за живота и делото на пещереца Димитър Горов, който емигрира в Румъния на 26 години и с трудолюбието си преуспява като основава фабрика за свещи и сапун. Превръща се в меценат на българските революционери в Браила и Гюргево и става най-близък приятел на Ботев, Стамболов, Каравелов и др. Цялото си богатство той инвестира за подкрепа на революционна дейност за Освобождението. Финансира четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Финансира също единствената стихосбирка на Ботев и Стамболов, както и вестниците на двамата, издавани във Влашко. Спонсорира Васил Левски и революционните комитети (съпругата му е сестра на Ангел Кънчев - основният съратник на Левски). Горов подсигурява със средства четата на Христо Ботев и с жена си, нейната сестра и по-малкия си брат Атанас се качват на кораба „Радецки”, за да изпроводят бунтовниците до Козлодуй. Атанас Горов, тогава на 20 години, потегля с четата и загива в боя при Милин камък.

От 30 писма на Ботев, написани преди да се качи на кораба, 6 са до Димитър Горов. На раздяла войводата предава именно на него най-ценните си вещи: писма, телеграми, личния си дневник. Сред тях е и прощалното писмо до съпругата на Ботев – Венета. Горов изпраща телеграмата до европейските вестници, с която съобщава за подвига на четата - арестуват го за противодържавна дейност. Захари Стоянов публикува писмо, в което Ботев нарича приятелството си с Горов „вечно”.

„Определят Димитър Горов като Банкерът на българските хъшове. Влага 3 милиона от спечелените си пари за подкрепа на революционното дело (за сравнение – братята Евлоги и Христо Георгиеви са дали 6 милиона за закупуване на земята и за построяването на сградата на Софийския университет, но не влагат и лев в революционното движение, отказват да финансират стихосбирката на Ботев“, емоционално разказа Продрум Димов. И напомни, че през Руско-турската война Горов разпродава богатството си и тръгва с войските да освобождава България. Умира в мизерия през 1881 г., на 41 години от туберкулоза (болестта на бедните).


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички